Apple'il ja Nokial oli eile halb päev

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Ehkki Apple’i ja Nokia eelmise kvartali majandustulemustel polnud pealtnäha väga vigagi, reageerisid mõlema aktsiad eile tulemustele suure langusega.


Kolmapäeva hilisõhtul avaldas kvartalitulemused Apple, kelle käibest annab poole mobiiltelefonide iPhone müük. Nende oodatust kehvem müük oligi üks põhjus, miks kukkus tehnoloogiagigandi aktsia eile kauplemispäeva alguses kümme protsenti. Ehkki telefonide müük oli rekordilised 47,8 miljonit, jäi see analüütikute oodatud 50 miljonile mõnevõrra alla.

«See tõstatab Apple’i domineerimise küsimuse,» ütles Reutersile investeerimisfirma Sterne Agee analüütik Shaw Wu. «Apple on endiselt üks tugevatest tegijatest, teisteks on Samsung ja Google. Tegemist on endiselt kahe hobuse võidujooksuga.»

Apple’i kohta juba varem hoiatusi andnud investeerimisfirma Jefferies analüütik Peter Misek ütles, et iPhone’i müügikasvu aeglustumine oli reaalne ja materiaalne.

«Meie arvates on Apple ekraani suuruse sõda kaotamas,» ütles Misek, märkides, et nõudlus liigub iPhone’i 3,5- ja neljatollistelt ekraanidelt viietollistele, mida pakuvad konkurendid Samsung, HTC ja Nokia. Analüüsikeskuse Thomson Reuters StarMine statistika järgi on Misek kõige täpsem Apple’i tulemuste ennustaja.

Apple’i aktsia kukkumise teine põhjus on käimasoleva kvartali käive, milleks ettevõte hindab 41–43 miljardit dollarit, mis on samuti analüütikute ootustest vähem.

Ka Apple’i finantsaasta esimese kvartali käive, mis kasvas 18 protsenti, 54,5 miljardi dollarini, jäi analüütikute ootustele veidi alla. Oodatust parem oli Apple’i kasum aktsia kohta – 13,81 dollarit.

Apple müüs eelmises kvartalis iPad’e 22,9 miljonit, mis on 48 protsenti eelmisest aastast rohkem ja vastas analüütikute ootustele. Ettevõtte puhaskasum oli 13,08 miljardit dollarit.

Majandusleht The Wall Stree­t Journal pööras tähelepanu asjaolule, et Apple’i finantsaasta esimene kvartal kestis 13 nädalat, 29. detsembrini, aasta varem oli esimese kvartali pikkuseks 14 nädalat.

Samal ajal kui Apple’i mobiiltelefonide üksuse müük kasvas 29 protsenti ja iPadide müük 48 protsenti, oleks ühe päeva kohta arvestatuna olnud kasv vastavalt 39 ja 60 protsenti. Kogukäibe kasv oli päevakäibele taandades 27 protsenti.

Eile avaldas eelmise aasta viimase kvartali majandustulemused Nokia. Ka põhjanaabrite mobiilitootja tulemused olid üsna korralikud. Pärast pikka vaheaega sai Nokia taas kvartalikasumi – 202 miljonit eurot ehk kuus senti aktsia kohta.

Nokia kasum oli selgelt oodatust parem, aga aktsia hind oli eile õhtuks kukkunud 11 protsenti, 3,11 euroni. Eelmisel aastal tervikuna saadi kahjumiks 17 senti aktsia kohta.

Üks aktsia hinna languse põhjusi oli Nokia nõukogu ettepanek 2012. aasta majandustulemuste eest dividende mitte maksta. Bloomberg kirjutab, et see on esimest korda alates aastast 1871, mil ettevõte aktsionärid dividendidest ilma jätab. Nokia loodi 1865. aastal sae- ja paberitööstusettevõttena, aga ajavahemiku 1865–1870 kohta andmed puuduvad.

Teine põhjus oli tippklassi nutitelefonide Lumia müük, mille kohta on mitu analüütikut öelnud, et sellest sõltub Nokia ellujäämine. Neljandas kvartalis müüdi neid küll 4,4 miljonit, aga nende turuosaks hinnatakse kallimate telefonide segmendis viie protsendi ümber.

Analüüsikeskuse Strategy Analytics analüütik Neil Mawston ütles Kauppalehtile, et Nokia peaks tootma selliseid telefone, mis USA, Hiina ja Euroopa turgudel konkurentidest eristuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles