Pangad teenisid möödunud aastal rohkem kui 350 miljonit eurot puhaskasumit

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sularahaautomaadid.
Sularahaautomaadid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tänu varasemate laenuallahindluste vähendamisele teenisid Eestis tegutsevad pangad 2012. aastal rohkem kui 350 miljonit eurot puhaskasumit., teatas keskpank 

Arvestamata tütarettevõtete müügist saadud erakorralist tulu 2011. aastal, suurenes pangandussektori puhaskasum aastaga kaheksa protsenti. Kasumi eeldatust kiirema kasvu põhjustas laenukahjumite katteks loodud allahindluste reservi vähendamine, mis andis ligi 15 protsenti pangandussektori aastasest puhaskasumist.

Kasumlikkust toetas ka pankade halduskulude kolmeprotsendiline langus. Puhas intressitulu, pangandussektori peamine tuluallikas, oli neljandas kvartalis üle 10 protsendi väiksem kui aasta varem. Kahanemist selgitavad eelkõige märkimisväärselt alanenud baasintressimäärad ja laenuportfelli seni tagasihoidlik kasv.  

Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude osakaal kahanes aasta lõpuks 3,2 protsendini laenuportfellist. Ehkki viivislaenud vähenesid kõige rohkem seoses lootusetute laenude bilansist mahakandmisega, on laenukvaliteet tänu baasintressimäärade madalale tasemele ja Eesti suhteliselt tugevale majanduskasvule paranenud kiiremini, kui oodati. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles