Ansip võrdles Eesti Energia USA projekti Skypega

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skype'i koduleht.
Skype'i koduleht. Foto: SCANPIX

Peaminister Andrus Ansip võrdles riigikogus arupärimisele vastates Eesti Energia Ameerika projekti Skypega.

«Eesti Energia Ameerika projekti advokaadiks ma ei tahaks hakata, sest ma ei tunne kõiki neid detaile, vaatamata sellele, et olen minagi ülikoolis keemialoengutes pisut põlevkivitehnoloogiatega tutvust teinud. Küll aga tean ma seda, et kui meil on olemas know how, kui meil on olemas teadmised ühes kindlas valdkonnas, kitsas valdkonnas, siis me peaksime üritama neid teadmisi ka maailmaturul realiseerida. Praegu on ilmselgelt vara rääkida Utah' projekti kahjumist või kasumist, projekt lihtsalt pole selles staadiumis. Esimene mõõtmisaeg saabub aastal 2016, kus võib mingisuguseid hinnanguid anda. Aga see kasu-kahju mõõtmine praegusel hetkel on küll selline, nagu ma seda olen juba esitanud: võimalik maksimaalne kahju 100 miljonit dollarit, võimalik maksimaalne kasu 2,6 miljardit dollarit. Võib-olla mõni oleks mingisuguses Skype arengufaasis võinud ka Skype poistele öelda, et ärge mässake, ärge tegelege sellise asjaga, matate hirmus palju raha ja kannate kahjumit! Nad said suurte kasumite osaliseks,» rääkis Ansip.

Ansip ütles, et tema hinnangul ei ole Eesti Energia hoidnud maksumaksja ehk Eesti rahva jaoks olulist informatsiooni vaid enda teada, vaid Eesti rahvast on pidevalt informeeritud nii sellesse projekti sisenemisest, maa ostmisest kui ka projekti edasistest arengutest. «Eesti Energia juhtkond on hinnanud, et investeering projekti võiks olla 100 miljonit dollarit ja saadav kasum või müügitulu on hinnatud 2,6 miljardile dollarile. See vahe on päris suur,» rääkis ta.  «Vähemalt mulle teadaoleva põhjal, ei saa öelda, et projekt oleks praegu ebaõnnestunud. On täiesti selge, et põlevkivi on maailma eri paikades erineva kvaliteediga, erinevate omadustega ja tootmistehnoloogia tuleb kohandada erinevatele põlevkivi tüüpidele ja ma ei näe selles mitte midagi enneolematut ega ka midagi niisugust, mis oleks saanud Eesti Energiat tõsiselt üllatada. Mulle teadaolevalt Utah' põlevkiviõli energia sisaldus on märkimisväärne ja võimaldab kasutada Enefit 280 tehnoloogiat.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles