AMD ja Texas Instrumentsi kvartalitulemused peegeldavad PC-äri langust

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Texas Instruments.
Texas Instruments. Foto: SCANPIX

Suurte pooljuhtkiipide tootjate Advanced Micro Devices'i ja Texas Instrumentsi 2012. aasta neljanda kvartali majandustulemused peegeldavad personaalarvutiäri rasket seisu.

Inteli põhikonkurendi PC-protsessorite turul AMD 2012. aasta viimase kolme kuu käive oli vaid 1,16 miljardit dollarit ehk 32 protsenti vähem kui tunamullu samal perioodil. Kahjumit kogunes kvartaliga kokku 473 miljonit dollarit, kirjutab Wall Street Journal.

Texas Instrumentsi käive langes 2011. aasta neljanda kvartaliga võrreldes 13 protsenti 2,98 miljardi dollarini. Kuigi erinevalt AMD-st suudeti teenida kasumit, vähenes see tunamulluselt 298 miljonilt dollarilt 264 miljoni dollarini.

AMD suure kahjumi põhjustasid ettevõttesiseste kärbetega seonduvad kulud, muudatused tootmispartnerluses ning vähene nõudlus AMD protsessoreid kasutavate personaalarvutite järgi. Ettevõte prognoosib käesolevas kvartalis eelmisega võrreldes 9 protsendi suurust käibe langust.

«2013. aasta esimesel poolel ootame me PC-turu jätkuvat ebastabiilsust,» ütles AMD tegevjuht Rory Read analüütikutele.

Texas Instruments näeb oma vähenevate käibe- ja kasuminumbrite taga maailmamajanduse ebakindlust, mistõttu on kliendid tellimuste osas jätkuvalt ettevaatlikud.

«Nad (kliendid) tegutsevad konservatiivselt,» ütles Texas Instrumentsi finantsjuht Kevin March Wall Street Journalile antud intervjuus.

Texas Instruments müüb suurt valikuid erinevaid eesmärke täitvaid kiipe, näiteks on mõned neist mõeldud personaalarvutites optilisi seadmeid, energiajõudlust ning ekraanivalgust haldama. Viimasel ajal on ettevõte oma fookuse raskustes PC-ärilt nihutanud nutitelefonide ja tahvelarvutite protsessorite arendamisele ja tootmisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles