IBM tegi neljandas kvartalis särava tulemuse

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IBMi logo
IBMi logo Foto: SCANPIX

Maailma suurim tehnoloogiateenuste pakkuja IBM suutis 2012. aasta kolme viimase kuuga teenida 29.3 miljardi dollari suuruse käibe juures 6,1 miljardit dollarit kasumit, mõlemad näitajad ületasid Reutersi analüütikute keskmisi prognoose.

IBMi käibele andis suure panuse ettevõtte käibe 11 protsendi suurune kasv Brasiilia, India, Venemaa ja Hiina kiirelt arenevatel turgudel, kirjutab Reuters.

Tehnoloogiafirma 2012. aasta kogukäive oli 104,5 miljardit dollarit ehk tunamullusest 2 protsenti vähem, samas kasvas kasum perioodide võrdluses 2011. aasta 15,9 miljardilt dollarilt 16,6 miljardi dollarini möödunud aastal.

«Tulemus oli loodetust parem,» ütles ISI Groupi analüütik Brian Marshall. «Pea iga segmendi tulemus ületas ootusi. See toetab fakti, et majandus hakkab vähemalt tehnoloogiatööstuse koha pealt paranemismärke näitama,» ütles ta.

Kuigi mõned analüütikud peavad IBMi tulemusi märgiks, et suured ettevõtted julgevad jälle hakata tehnoloogiale kulutama, väidavad teised, et tugev tulemus tulenes IBMi spetsiifilisest ärimudelist.

«IBM on raskes keskkonnas paremal positsioonil, kui suurem osa tehnoloogiaettevõtteid,» ütles Discerni ärijuht Cindy Shaw.

IBM tegi pea kümme aastat tagasi julge sammu, ostes PriceWaterhouse'i konsultatsiooniäri ning lahkudes seejärel personaalarvutiärist. Ettevõte panustas äriprobleemidele tarkvara ja tehnoloogia abil lahenduste pakkumisele ning see strateegiamuutus tundub olevat end ära tasunud.

«IBM on üks parimatest ärilahenduste loojatest, osates suurendada nende abil käivet, mitte ainult kulusid vähendada,» ütles Shaw.

Lisaks tõi ta välja, et IBM on tugev kiirelt kasvavates sektorites nagu andmeanalüüs ja pilvetehnoloogia ning on samuti tugevalt kanda kinnitanud arenevatel turgudel. IBM on loonud ka nn «targema planeedi» äri, millega üritatakse lahendada näiteks liikluse, toidu- ning energiatootmise tõhustamisega seotud probleeme.

IBMi aktsiad tõusid New Yorgi börsil järelkauplemisel rohkem kui 4 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles