Rein Kilgil ei õnnestunud Pärnu Sadamas kasutada eelisostuõigust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Kilk
Rein Kilk Foto: Urmas Taul

Ettevõtja Rein Kilgile kuuluval ettevõttel Transcom ei õnnestunud eelisostuõigusega omandada kõiki ASi Pärnu Sadam aktsiaid.

Ettevõte kuulub praegu võrdsetes osades Transcomile ja Endel Sifi ettevõttele Logman Invest, ütles Pärnu Sadama juhatuse liige Mati Einmann BNSile.

Logman Investile müüs oma 50-protsendilise osaluse ettevõttes Mati Einmannile ja Juhan Pihelbule kuuluv AS A & O.

Eelisostuõiguse kasutamisest teatamise viimane päev oli 18. jaanuar ehk eelmise nädala reede, kuid Einmanni sõnul ei jõudnud A & O-ni selleks ajaks Transcomi teade aktsiate omandamise soovi kohta.

Pärnu Sadama juhatusse kuulub lisaks Einmannile praegu Rein Kilgi poeg Sander Kilk. Muudatusi ettevõtte juhatuses Einmanni sõnul praegu teadaolevalt kavas ei ole. «Aga see on omanike otsustada,» ütles Einmann.

Kilk ütles BNSile möödunud nädala reedel, et soovib kasutada Pärnu Sadama aktsiate müügi puhul põhikirjast tulenevat aktsionäri eelisostuõigust, nii et Transcom omandaks Logman Investi asemel A & O-le kuuluvad 50 protsenti ettevõtte aktsiatest ning saaks tehingu tulemusena sadama ainuomanikuks. Tehing pidi toimuma selle nädala esmaspäeval.

Otsuse aktsiate eelisostuõigust kasutada tingis Kilgi sõnul vajadus tagada ettevõtte juhtimises töörahu. «On tarvis lõpetada see olukord, kus Pärnu Sadamat sisuliselt juhitakse Pärnu maakohtu kaudu. Ehkki firma ise töötab heas mõttes rutiinselt edasi, siis ettevõtte juhtimises on vaja teha aktsionäride ühemõtteliselt konsensuslikke otsuseid, näiteks investeerimistegevuse osas,» ütles Kilk.

Eelmise aasta lõpus pakkus Kilk enda sõnul oma osalust Pärnu Sadamas müüa teisele osanikule A & O-le, kuid ettevõte ei olnud nõus osaluse eest tasuma Kilgi soovitud hinda.

Eelmise aasta lõpus taotles Pihelbule kuuluv Pärnu Laevatehas Pärnu maakohtus Transcom ASi pankrotti. Pärnu Laevatehas rajas pankrotiavalduse nõudele, mis tal on võlgniku vastu tulenevalt 17. detsembril 2010. aastal sõlmitud laenulepingust. Kohus lükkas novembris pankrotitaotluse tagasi.

Pärnu Sadama käive oli 2011. aastal 9,29 miljonit eurot ning puhaskasumit teenis ettevõte 3,63 miljonit eurot. Ettevõtte bilansimaht oli 40,5 miljonit eurot ja omakapital 21,9 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles