Hiina telekomihiiglaste Huawei ja ZTE majandustulemused käivad eri radu mööda

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei logo.
Huawei logo. Foto: SCANPIX

Hiina suurimate telekomiseadmete tootjate eelmise aasta oodatavad majandustulemused on üsna erinevad - Huawei loodab 2,48 miljardi dollari suurust aastakasumit, ZTE ennustab aga kuni 460 miljoni dollari suurust kahjumit.

Huawei, mis on Rootsi Ericssoni järel maailma suuruselt teine telekomiseadmete tootja, teatas eile, et hindab oma aastakäibeks 35 miljardit dollarit ning kasumiks 2,48 miljardit dollarit. Ettevõtte kasum on aasta-aastalt vähenenud ning ka käive ei suutnud 15-20 protsendist kasvuootust täita, suurenedes vaid 8 protsendi võrra, vahendab Wall Street Journal.

«Asjad muutuvad. Sel ajal kui me seda kasvu prognoosisime, ei teadnud me täpselt, kuhu maailmamajandus terve aasta kokkuvõttes liigub,» kommenteeris Huawei kõneisik.

Teine Hiina suur telekomiseadmete tootja ZTE teatas pühapäeval, et ilmselt on ettevõtte aastakahjumiks 400 - 460 miljonit dollarit. Negatiivse tulemuse põhjustasid võrguprojektide viivitused ning mobiilsete seadmete käibe vähenemine. Samas loodab ettevõte juba käesoleva kvartaliga tagasi kasumisse jõuda. ZTE aktsia langes esmaspäeval Hong Kongi börsil 1,4 protsenti.

Üks faktor, mis põhjustas Huawei parema tulemuse, oli selle suurus, mis annab ettevõttele suurlepingute pärast võistlemisel väiksemate konkurentide, nagu ZTE, üle eelise. Käesolevaks aastaks prognoosib Huawei 10-12 protsendist käivet, mis seega ületaks mullust tulemust.

Huawei finantsjuht Cathy Meng ütles esmaspäeval ajakirjanikele, et ootab sel aastal telekomioperaatorite võrkude kulutatavate summade kasvamist 5 protsendi võrra, samas kui ettevõte loodab oma võrgseadmete müüki kasvatada 10 protsenti ehk kasvada turust kiiremini.

«Kasumimarginaalid jäävad ka edapidi tugeva surve alla, kuna võistlemine hinna pärast jätkub nii telekomiseadmete kui ka mobiilsete seadmete äris ning Huawei ja ZTE ei saa seda keskkonda eriti muuta. ZTE pettumustvalmistavad tulemused on põhjustatud peamiselt üleüldisest turuseisust, mitte ettevõtte enda probleemidest,» ütles Barclaysi analüütik Jones Ku.

Eelmisel aastal USA kongressis avalikustatud kurikuulus raport Huawei ja ZTE kohta ei mõjutanud eriti kummagi ettevõtte majandustulemusi, kuna USA turg moodustab vaid murdosa nende käibest, samas võib see Ku hinnangul pärssida tulevikus nende ettevõtete kasvupotentsiaali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles