Riigi võlakohustused kasvasid mullu III kvartalis 500 miljoni võrra

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordecon ei tunnista Tivoli Arenduse nõuet.
Nordecon ei tunnista Tivoli Arenduse nõuet. Foto: Margus Ansu / Postimees

Valitsemissektori võlakohustused kasvasid kolmandas kvartalis ligi 500 miljonit eurot ehk 1,8 miljardi euroni.

Võlakohustused kasvasid eeskätt Euroopa Investeerimispangast võetud laenu tõttu. Sellega kavatsetakse kaasfinantseerida välisvahenditest rahastatavaid projekte.

Eesti majandus tervikuna oli III kvartalis taas välismaa suhtes 23 miljoni euroga netolaenuandja. Kui ettevõtted olid teist kvartalit järjest netolaenuvõtjad, siis kõik teised sektorid olid netolaenuandjad. 

Majapidamiste laenukohustuste maht kasvas 2012. aasta kolmandas kvartalis võrreldes eelmise kvartaliga 0,5 protsenti. Kodumaistest finantsettevõtetest võetud laenukohustuste maht jäi kolmandas kvartalis ligikaudu sama suureks kui teises kvartalis, aga majapidamiste võlakohustused kodumaiste mittefinantsettevõtete ja välismaailma ees kasvasid. Aastavõrdluses vähenes majapidamiste laenukohustuste maht siiski veel 1,4 protsenti.

Ettevõtete laenukohustuste aastakasv oli eelmise aasta kolmandas kvartalis viis protsenti. Ettevõtete kodu- ja välismaalt võetud laenude ja emiteeritud võlakirjade kogumaht suurenes kolmandas kvartalis rohkem kui 350 miljonit eurot, ulatudes 16 miljardi euroni. Kolmandik kasvust tuli välismaalt võetud laenukohustuste arvelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles