Fitch: arenenud maid ähvardab «vanusepommi» plahvatamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid
Pensionärid Foto: Liis Treimann

Nagu näitab reitinguagentuur Fitchi raport, võimendab arenenud riikide elanikkonna vananemine veelgi finantskriisist tulenenud eelarvepingeid ja tõstab valitsuste võlataset – kui kiiremas korras ei teostata tööturu- ja pensionireforme.

Finantseksperdid on juba pikemat aega valutanud südant nn beebibuumerite põlvkonna pensionile siirdumise mõju pärast riigirahandusele. Fitchi raport kujutab endast aga esimest katset kaardistada antud fenomeni mõju riikide krediidireitingutele.

Nagu selgub, võib «vanusepomm» murendada isegi USA laenuvõimet – Fitchi mudelitest lähtuvalt kukub Ühendriikide reiting 2030. aastal pügala jagu juba puhtalt elanikkonna vananemise mõju tõttu eelarvele.

Üldkokkuvõttes kerkib nn rikaste riikide klubi ehk OECD hoolekandest sõltuvate eakate osakaal (elderly dependency ratio ehk üle 64 aastaste ja 15-64 aasta vanuste vahekord) mulluselt 14 protsendilt 2050. aastaks enam kui kolmandikule.

Reitinguagentuur prognoosib, et nimetatud trend kasvatab riigieelarveid järgmise kaheksa aasaga keskmiselt 0,6 protsendi, 2050. aastaks aga 4,9 protsendi võrra.

«Ilma reformide ja eelarvekärbeteta [teiste valdkondade arvelt] satuvad eelarved demograafiliste trendide tõttu pikemas perspektiivis oluliselt suurema surve alla,» ütleb Fitch.

Ebasoodsa demograafilise olukorra, madala pensioniea, pika eeldatava eluea ja heldete pensionilubaduste tõttu on mõned riigid ja regioonid eriti hapras seisus.

Kõige kõrgem on raporti valguses Euroopa riikide riskimäär. Ilma reformideta kasvab ELi riikide võla-SKT suhe kõrgete pensionikulude tõttu 2020. aastaks 6,9 protsendi ja 2050. aastaks ligi 120 protsendi võrra.

Seetõttu võivad arenenud maade krediidireitingud kukkuda juba järgmise kümnendiga. Näiteks USAs võib see Fitchi sõnutsi tähendada 1,5 pügala suurust reitingulangetust aastaks 2030.

«Kõige pakilisem on olukord Jaapanis, Iirimaal ja Küprosel, kõige rängemad tagajärjed ootavad reformide viibimisel aga Luksemburgi, Belgiat, Maltat ja Sloveeniat,» ütleb Fitch.

Väidetavalt on antud küsimuses paremas seisus ELi räsitud perifeeria, kuna eurokriisi tõttu on sealsed valitsused juba pidanud suruma läbi ebapopulaarseid pensioni- ja tööturureforme.

Näiteks prognoositi Portugalis 2003. aastal vanusest tingitud kulutuste kasvuks ligi 10 protsenti SKTst, kuid pärast praegust karmi kasinust on antud näitaja ainult 0,2 protsenti.

«Portugalis, Itaalias ja Kreekas on elanikkonna vananemise pikaajaline mõju riigirahandusele tänu hiljutistele reformidele sisuliselt neutraliseeritud,» tõdeb raport.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles