Cameron: konflikt Põhja-Aafrikas kestab aastakümneid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reuters: Alžeerias ulatub pantvangidest ohvrite arv vähemalt 48 inimeseni
Reuters: Alžeerias ulatub pantvangidest ohvrite arv vähemalt 48 inimeseni Foto: SCANPIX

Briti peaministri David Cameroni sõnutsi ootab Suurbritanniat Alžeeria pantvangidraama kiiluvees aastakümnete pikkune võitlus terrorismiga Põhja-Aafrikas.

Cameron ütles eile, et islamistide oht kasvab ning nõuab «reaktsiooni, mille puhul tuleb rääkida aastatest, isegi kümnenditest, mitte mõnest kuust».

Kõrvutades olukorda  Afganistaniga ütles Cameron: «Me seisame silmitsi äärmusliku, islamistliku, vägivaldse al-Qaedaga seotud terroristliku rühmitusega – täpselt nagu Pakistanis ja Afganistanis.»

Briti ametnike sõnutsi keskendub valitsus sellistes riikides nagu Alžeeria ja Mali, kus Suurbritannia toetab prantslasi nende võitluses islamistlike mässuliste vastu, peamiselt pingutustele tugevdada valitsusi ja edendada dialoogi.

Kuid nad lisasid, et Briti väed on ilmselt sunnitud tegema otseselt tegemist sõjakate islamistide kasvava agressiivsusega.

Alžeeria ametnikud hoiatasid, et kuigi esialgsetel andmetel on konfliktis hukkunud 23 pantvangi ja 32 mässulist, võib inimohvrite arv kasvada.

Kohalike ajalehtede andmetel on Il Amenasi gaasitootmiskompleksi territooriumilt leitud kuni 30 surnukeha.

Cameron ütles, et Suurbritannia peab «tegema koostööd terroristide peatamiseks ning andma oma parima, et aidata tagada korda territooriumitel, mis on jäänud väljaspoole [kohalike] valitsuste kontrolli».

Ta ütles, et oht «eeldab reaktsiooni, mille puhul tuleb rääkida aastatest, isegi kümnenditest, mitte mõnest kuust... mis peab olema kannatlik, järjepidev, jõuline kuid läbimõeldud».

Cameron lubas kasutada Suurbritannia kui G8 tänavuse eesistujamaa positsiooni tagamaks seda, et küsimus «jääb päevakorras prioriteediks».

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles