Neste kinnitab, et marginaalid on mõnevõrra tõusnud

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neste tankla.
Neste tankla. Foto: Mihkel Maripuu

Neste Eesti peadirektor Ivar Kohv ütles, et marginaalid on tõepoolest mõnevõrra ülespoole nihkunud, ehkki nii suurt numbrit, nagu Postimees väidab, nende aruanded ei kinnita.

Kohvi sõnul on Neste hinnagul keskmine juurdehindlus, kasvanud püsikulude ja allahindluste mõjul, suurenenud kuni üks sent liitri kohta, kindlasti ei saa rääkida kolmesendisest hüppest, millest kirjutab Postimees. Muutunud marginaalide põhjuseks on tihedast konkurentsist tingitud surve suurematele allahindlustele nii äri- kui erasektoris, mida oli teravamalt tunda just lõppenud aastal.

«Tänaseks on Eesti kütuseturul kujunenud välja olukord, kus tarbija teeb otsuseid eeskätt saadud allahindluse põhjal, mitte selle järgi, milline on jaehind tankla hinnatornis,» toonitas ta.

Kohv selgitas, et kuna kütuste jaemüüjate marginaalid on «õhukesed» ja püsikulud vajavad katmist, siis on küsimus hinnaproportsioonides ehk teisisõnu, kuidas lõpphind kujuneb: kas pakutakse madalamat jaehinda ja väiksemaid allahindlusi või kõrgemat jaehinda ja suuremaid allahindlusi. «Eesti kütuseturg on liikumas teise variandi poole,» lisas Kohv.

Postimees kirjutas laupäeval, et bensiini 95 keskmine juurdehindlus (marginaal) automaattanklates eelmisel aastal keskmiselt 10 senti liitri kohta, mis on kolme sendi võrra suurem kui 2011. ja 2010. aastal ning on kõrgeim alates vähemalt 2003. aastast.

Postimees arvutab marginaali bensiini 95 hinna põhjal kindlates automaattanklates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles