Advokaat: tulusid deklareerides tasub olla tähelepanelik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuameti koduleht
Maksuameti koduleht Foto: arhiiv

Seoses läheneva füüsiliste isikute tuludeklaratsioonide esitamisega tuleks inimestel Thor advokaadibüroo advokaadi Sven Veltmanni sõnul pöörata erilist tähelepanu deklareeritavatele andmetele, et vältida hilisemaid arusaamatusi maksu- ja tolliametiga.

«Inimesed peaksid enne deklaratsiooni lõpliku esitamist selgitama välja nende maksukohustust puudutavad asjaolud,» ütles Veltmann. «Üha enam esineb praktikas olukordi, kus inimesed deklareerivad oma tulud esialgselt üsna kergekäeliselt, kuid hiljem andmete lahknevuse korral või deklaratsiooni järelkontrollis tabab inimesi ebameeldiv üllatus täiendava maksukohustuse näol.»

Veltmanni sõnul tuleb inimestel pöörata suuremat tähelepanu oma õigusteadlikkuse tõstmisele suhtlemisel ametiasutustega, sealhulgas ka maksu- ja tolliametiga. «Viimase aja praktikas on esinenud, mitmeid juhtumeid, kus inimeste maksustamine on asjaolude pinnalt vaieldav, kuid isikuid on ametnike poolt survestatud deklaratsiooni parandust esitama, seda just vara võõrandamise ja välismaalt teenitud tuludega seoses,» viitas advokaat.

Selline tegevus on Veltmanni sõnul sisulise kontrollimenetlusega võrreldes odavam, kuid seda ei saa pidada ametnikele kohaseks abinõuks. «Sellistel juhtudel on tungivalt rõhutatud võimalust võtta isikute eelmiste aastate deklaratsioonid kontrolli või arestida pangakontod,»  tõi Veltmann näite. «Sellised võimalused on aga seadusega reguleeritud ning selliste vahendite meelevaldne kasutamine ei ole võimalik.»

Veltmanni sõnul tuleb tegeleda kahtluse ja ebaselguse korral maksukohustust puudutavate küsimustega juba enne deklaratsiooni esitamist, vältimaks hiljem keerulisemaid probleeme.

Aasta-aastalt sisaldavad deklaratsioonid järjest enam eeltäidetud andmeid, mille osas inimesel lasub kontrollimise ja vajadusel parandamise kohustus ühes muudatuste kinnitamisega.

Eelmise aasta tulude deklareerimine toob enesega kaasa ka mõningad muudatused, millest olulisemaks on muudatus, mille kohaselt saab maksumaksja 2012. aasta eest eluasemelaenu intresse, koolituskulusid, kingitusi ja annetusi maha arvata kokku kuni 1920 eurot, kuid mitte rohkem kui 50 protsendi ulatuses maksumaksja sama maksustamisperioodi tulust. Varasemalt oli nimetatud summa märksa suurem, olles kokku kuni 3196 eurot.

«Eeltoodu juures ei saa siiski mööda minna asjaolust, et tuludeklaratsiooni esitamine põhjustab olulisel määral ebaselgust ja pingeid isikutele, kes on võõrandanud vara, teeninud tulu välismaalt või füüsilise isikuna teeninud üüritulu,» sõnas Veltmann.

Eeltäidetud tuludeklaratsiooni andmetega on võimalik tutvuda elektrooniliselt 6.-8. veebruarini. Tuludeklaratsiooni saab elektrooniliselt esitada e-maksuametis alates 15. veebruarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles