Vaher: majanduskasv sõltub küberturvalisusest

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher
Ken-Marti Vaher Foto: Peeter Langovits / Postimees

Turvaline küberkeskkond internetiteenuste kasutamiseks on oluline Euroopa Liidu siseturu arendamisel ning majanduse elavdamisel, märkis siseminister Ken-Marti Vaher Dublinis justiits- ja siseministrite nõukogul.

«IKT-sektoril on Euroopa Liidus märkimisväärne kasvupotentsiaal, ent selle realiseerumise eelduseks on kasutajate turvalisus,» leidis Vaher. Euroopa Komisjoni hinnangul elab Euroopa Liidus viiendik maailma internetikasutajatest, igapäevaselt kasutab internetti enam kui 250 miljonit inimest ning üha kasvav IKT-sektor annab hetkel vahetult enam kui 5 protsenti Euroopa SKP-st.

«Kuritegevuse ohjeldamine küberruumis on kujunenud samavõrd oluliseks kui tavaelus,» ütles Vaher. Siseministri sõnul on privaatsuse tagamine ning usaldusväärsete võrguteenuste osutamine märkimisväärseks väljakutseks sisejulgeoleku asutustele, millele tuleb otsida lahendusi üheskoos teiste liikmesriikidega ning partneritega erasektorist.

«Küberturvalisust saab luua vaid konkreetsete algatuste ja sihistatud tegevustega, sest kriminaalmaailm liigub küberruumis edasi hoogsate sammudega,» ütles Vaher. Siseministri sõnul on taolisteks algatusteks näiteks Europoli juures käivitatav küberkuritegevuse vastase võitluse keskus, Tallinnas tööd alustav IT-agentuur, liikmesriikide CERT võrgustik ning ühtsete autentimisstandardite määratlemine internetikasutajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles