Korteriturg Tallinnas kosub

, Kinnisvaraportaal kv.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara. Illustreeriv pilt.
Kinnisvara. Illustreeriv pilt. Illustratsioon: Endover.

Mullused kerkinud ehitushinnad tõid kaasa tõusu ka uusarenduste hindades, mis aga ei vähendanud huvi uute korterite vastu.

Mullu oli Eesti kinnisvaraturul kindlasti üheks olulisemaks võtmesõnaks uute korteritega tehtavad tehingud, mis on omamoodi fenomen, sest ehitushinnad hakkasid ju tõusma.

Huvi uute korterite vastu kasvas sellisele tasemele, et möödunud aasta sügiskuudel hakati lausa rääkima uute korterite põuast.

Kindlasti tulenes selline olukord mitme arendusprojekti valmimisest, kus hinna ja kvaliteedi suhe oli väga hästi paigas. Oma mõju avaldas ka pankade laenuintresside langemine rekordiliselt madalale tasemele. 2012. aasta suvel langesid eluasemelaenude intressimäärad alla kolme protsendi, mis oli tingitud Euribori kiirest kukkumisest. Eluasemelaenude soodne intress tõi endaga kaasa kinnisvaraturu elavnemise, enamasti just uute korterite turul.

Uued hooned kerkivad

Kuna Eesti uusarenduste turg on üldiselt koondunud suurematesse linnadesse, keskendun spetsiifiliselt just Tallinna uusarendustele. Toon välja, millised objektid said eelmise aasta jooksul müüdud, millised arendusobjektid on alanud aasta alguseks valminud või kohe valmimas ja kust on huvilistel kõige mugavam uusarenduste kohta infot leida.

Möödunud aasta jooksul särasid Tallinna kinnisvaraturul peamiselt Merko Ehitus, 1Partner Kinnisvara, Colonna Kinnisvara ja Endover Kinnisvara. Nelja peale suutsid need ettevõtted ära müüa üle kümne uusarendusobjekti Tallinnas. Arvestades kinnisvaraturu mahtu Eestis, on tegemist tõeliselt märkimisväärse saavutusega.

Võtsin vaatluse alla kahe suurema tegija, Merko Ehituse ja Endover Kinnisvara möödunud aasta edukamad objektid ning uurisin, millised on nende plaanid 2013. aastaks.

Merko Ehituse möödunud aasta edukamaid arendusi oli Hane tn 6 ja 8 valminud 42 korteriga uuselamud Kristiines. Kortermajade ehitus lõpetati 2012. aasta suve lõpus ning viimane korter müüdi vaid mõni kuu hiljem. Hoone projekteeris arhitektuuribüroo Kalle Rõõmus, mis lisas ehitistele kindlasti lisaväärtust.

«Ostjad pööravad suuremat tähelepanu kvaliteedile, planeeringutele ja eelistavad usaldusväärset ehitajat,» selgitas Merko Ehituse turundusjuht Simar Selezov, tutvustades ettevõtte plaane alanud aastaks. «Kokkuvõttes võib 2012. aastaga rahule jääda, kuna tulime turule Räägu tn 9 uue arendusprojektiga Kristiines, alustasime kesklinnas Eha tn 4 / Paldiski mnt 17 kahe kortermaja ehitust ning Paepargi teise etapi esimene maja on samuti kerkimas.» Merko lõpetas ka Paepargi esimese etapi korterite müügi ja Tartu mnt 50a majas on müüdud ettevõttel pea 60 protsenti korteritest. «Sellel aastal alustasime Kristiines 47 korteriga maja ehitust aadressil Tedre 55, mis valmib 2014. aasta alguses ning loodame omaniku leida ka teistele ehitusjärgus olevatele korteritele,» selgitas Selezov.

Hind pole olulisim

Endover Kinnisvara viimaste aegade edukaim projekt on 26 korteriga Raua Residentsid Kadriorus, mille puhul oli juba enne ehituse algust müüdud 60 protsenti korteritest. Raua 34 hoone projekt on moodne tõlgendus Kadrioru soliidsetest kivimajadest.

Lisaväärtust loovad suured aknad, eksklusiivne avar fuajee ja katuseterrassid, millelt avaneb vaade nii Kadriorule, vanalinnale kui ka merele. Ehitus algab jaanuaris 2013.

Endoveri esindaja hinnangul on läbimõeldud arendusprojekte võimalik praeguses turusituatsioonis edukalt realiseerida. Ettevõte lõpetas 2012. aastal Nabermanni, Kassisaba, Telliskivi ja Adamsoni korterite müügi ning viis lõpule Nõmme Residentside ehituse, mis pakub populaarse Kalamajaga sarnast elukeskkonda.

Käesolev aasta on Endoveri jaoks alanud taas nõudluse kasvuga. Katuseterrassidega avarate Lille 27 ja Raua 34 korterite vastu on suurt huvi näidatud juba enne ehituse algust. Raua Residentsides Kadrioru piiril on 2–3 kuuga müüdud 60 protsenti korteritest ning seda hoolimata keskmisest kõrgemast hinnast. Endover toob 2013. aastal turule veel mitmeid projekte Tallinna kesklinna piirkonnas.

Kõik märgid näitavad, et 2013. aastal jätkub uute korteritega aktiivne kauplemine ning kindlasti on tulemas mitmeid väga põneva planeeringu ja asukohaga uusarendusi nii Tallinna, Tartusse kui ka teistesse linnadesse.

Info uutest korteritest koondub netti

Uutest Tallinna korteritest huvitunutel tasub kindlasti pilku peal hoida www.KinnisvaraTallinnas.ee veebilehel. See teemaleht valmis kinnisvaraportaali kv.ee algatusel mõni aasta tagasi ning seda hindavad kõrgelt nii kasutajad kui ka kinnisvaraarendajad. Leht loodi tänu uusarenduste mahu suurenemisele ja soovist muuta Tallinnas uusarendusi otsivate inimeste elu lihtsamaks.

Kui üldiselt on igal arendajal oma veebileht, kus on objekti või objektide info, siis sellele lehele on kv.ee koondanud enamiku Tallinna uusarendustest. Lisaks saavad arendajad seal välja tuua värskemat infot näiteks kliendipäevade ja sooduspakkumiste kohta.

Kinnisvaraportaal kv.ee on uusarenduste info toonud ka sotsiaalmeediasse, täpsemalt Facebooki. Kuna tegemist on veebikeskkonnaga, kus inimesed veedavad suure osa oma vabast ajast, otsustasime pakkuda kasutajatele kasulikku infot otse sellest keskkonnast. Nii saidki loodud www.facebook.com/UuedKorteridTallinnas ja www.facebook.com/UuedKorteridTartus teemalehed, kuhu kuvatakse uusimaid pakkumisi vastavatest linnadest ja muidugi arendusobjektidega seotud infot. Lehed on saanud heaks müügikanaliks ka korteriomanikele, sest neid jälgivad inimesed, kellel on soov endale soetada just seda tüüpi kinnisvara.

Kui eesmärgiks on leida endale uus korter, tasuks kindlasti vaadata kinnisvaraportaali kv.ee ja kinnisvarabüroode veebilehti, sest müüki on hakanud tulema ka viimaste aastate jooksul valminud elupinnad, mis on uuesti müüki paisatud ehk nn teise ringi korterid.

Veel kinnisvaraportaale: city24.ee, estate24.ee, soov.ee jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles