Kas piraati või viiruskandjat tohib netist ilma jätta?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti infoturbe eksperdid ja europarlamendi saadikud arutavad selle üle, kas ja kuidas piirata viirusega nakatunud arvutite või netipiraatlusega vahele jäänud kasutajate internetikasutust. Pildil internetipunkti sulgemine Pärnus.
Eesti infoturbe eksperdid ja europarlamendi saadikud arutavad selle üle, kas ja kuidas piirata viirusega nakatunud arvutite või netipiraatlusega vahele jäänud kasutajate internetikasutust. Pildil internetipunkti sulgemine Pärnus. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees
CERT Eesti on internetipakkujatele teinud ettepaneku hakata arvutiviiruste levikuga tõsisemalt võitlema ja kriitilisematel juhtudel nakatunud arvutid netist ilma jätta. Selle teema õigusliku poole üle toimuvad praegu arutelud europarlamendis.

CERT Eesti idee on lihtne – viirusega nakatunud arvuti avastamisel teavitab teenusepakkuja kasutajat probleemist ja soovitab pahalase masinast välja rookida. Kui kasutaja probleemiga tegeleda ei viitsi, ei pääse ta vabalt internetis surfama, vaid ainult nendele lehekülgedele, mis on vajalikud turvauuenduste ja viirustõrje allalaadimiseks.

Eesti teenusepakkujad pole idee peale suuremat kära tõstnud ning CERT Eesti juht Hillar Aarelaid on öelnud, et väiksed arendused juba käivad ja lootust on, et asi saab teoks.

Internetikasutuse piiramise üle arutavad praegu ka europarlamendi saadikud ning seni ei ole jõutud kokkuleppele, kas selleks peaks hankima loa õigusorganitelt või mitte.

Sel teisipäeval avaldas parlamendi tööstuskomitee oma seisukoha, et lõppkasutaja pääsu internetti tohiks Euroopa Liidu riikides piirata ainult vastava kohuotsuse olemasolul. Erandiks on vaid olukorrad, mis kujutavad ohtu avalikule julgeolekule.

Nõukogu soovib aga, et juurdepääsu oleks teatud tingimustel võimalik piirata ka kohtu otsuseta. Selliste juhtude ühe näitena on aruteludes välja toodud netipiraatlust.

Teema tuleb parlamendi täiskogul arutusele 5. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles