Aidu karjääri puhkus jätab VKG õlitööstuse piisava varuta

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi karjäär Aidus.
Põlevkivi karjäär Aidus. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Aidu põlevkivikarjääri kolme kuu pikkune suvepuhkus ähvardab jätta Viru Keemia Grupi (VKG) õlivabrikud piisava koguse põlevkivita.


Aidu karjäär on sunnitud mai keskpaigast töö katkestama Eesti Energia otsuse tõttu jätta suvel seisma Balti soojuselektrijaam, kirjutas Põhjarannik.

Selle tagajärjel võib aga VKG-l tekkida vajadus hakata piirama õlitootmist, sest vajalikul hulgal põlevkivivaguneid ei pruugi suvekuudel enam kohale veereda. Aidu karjäär on üks põhilisi kohti, kust VKG vabrikute jaoks sobiv õlikivi tuleb - tavaliselt üks rong päevas.

VKG juhatuse liikme, haldusdirektor Margus Kottise sõnul mõjutab Aidu karjääri kohta langetatud otsus paratamatult ka õlitööstust. «Praegu me ei tea vaid, kui suures mahus, kuid mitmed märgid näitavad, et üsna tuntavalt,» ütles Kottise, kes loodab siiski, et põlevkivitarned ei vähene nii kõvasti, et mõni neljast õlivabrikust seisma tuleks panna.

Tavaliselt ostab VKG Eesti Põlevkivilt ligikaudu 150 000 tonni toorainet, milleks on rikastusvabrikutes selekteeritud niinimetatud tükikivi, mis sobib VKG praeguse õlitootmistehnoloogiaga.

Viru Keemia Grupi avalike suhete juhi Julia Aleksandrova sõnul on juba praegu ühes õlivabrikus tootmist kivi vähesuse tõttu pisut piiratud. Maikuuks Eesti Põlevkivilt esitatud müügigraafik on aga aprilliga võrreldes veerandi võrra väiksem.

Aleksandrova sõnul ei saa Eesti Põlevkivi süüdistada lepingu rikkumises, sest selles on sätestatud aastane kogus, mitte see, kui palju tuleb iga kuu tarnida.

Eesti Põlevkivi juhatuse liikme, tootmisdirektor Erik Väli sõnul jääb VKG ostetava põlevkivi maht alla 15 protsendi Aidu karjääri toodangust ja ainuüksi sellepärast ei ole majanduslikult otstarbekas karjääri suvekuudel töös hoida. «Tahame omalt poolt teha kõik, et keemikud vajaliku koguse kätte saaksid, kuid mõningate tagasilöökidega tuleb neil siiski arvestada,» sõnas ta.

Väli loodab, et juunikuuks suudavad nad teha Estonia ja Viru kaevanduste rikastusvabrikutes vajalikud ümberkorraldused, et Aidu arvelt puudujääv osa põlevkivi nendest kaevandamisüksustest hüvitada.

Õlivabrikute peatamise oht on teinud kurjaks keemikute ametiühingud. Nende liider Väino Pärnits ütles, et praegu ollakse massilistele töölisrahutustele lähemal kui kunagi varem. «Hetkel ei taha küll keegi töötajatest hakata ämbritega kolistama ja mingeid meeleavaldusi korraldama, aga kui riigile kuuluva Eesti Energia tegevus viib selleni, et meie inimesed hakkavad tööd kaotama, siis võib ükskord ka kannatus katkeda,» märkis ta.

Viru Keemia Grupp ostis möödunud aasta viimastel kuudel Venemaalt Slantsõst 37 000 tonni põlevkivi. Julia Aleksandrova sõnul praegu sealt põlevkivi ei osteta. VKG-l on käimas Ojamaa kaevanduse rajamine ning see peaks valmima 2012. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles