Ansip: börsiettevõtted ei olnud sookvootidest huvitatud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti peaminister Andrus Ansip.
Eesti peaminister Andrus Ansip. Foto: SCANPIX

Riigikogu liige Heljo Pikhof (SDE) päris riigikogu infotunnis peaminister Andrus Ansipilt, miks valitsus ei kiitnud heaks Euroopa Komisjoni asepresidendi Viviane Redingu algatust anda börsifirmade nõukogude kohtadest 40 protsenti naistele.

«Olete kindlasti kursis arvukate uuringutega, mis näitavad, et naiste osakaal ettevõtete juhtimisorganites parandab ettevõtete majandustulemusi, sest aitab pöörata rohkem tähelepanu klientide rahulolule ning arvestada enam nõudluse mitmekesisusega ning ettevõtte sotsiaalse vastutusega,» selgitas Pikhof.

«Kas teie olete oma maailmavaadet viimasel ajal muutnud ja ei pea ettevõtete majandustulemusi enam oluliseks? On ju Euroopa Parlamendis, kus esialgset aruannet arutati, ka parempoolsed erakonnad selle heaks kiitnud, aga millegipärast meie valitsus seda ei ole teinud,» imestas Pikhof.

Ansip ütles, et Eestis on aruteludesse kaasatud kõik need 11 börsiettevõtet, keda nimetatud ettepanek oleks võinud puudutada. «Mulle teadaolevalt kõik 11 börsil noteeritud ettevõtet ei olnud huvitatud numbriliste sookvootide sisseviimisest, sealhulgas ka näiteks ettevõte, kelle nõukogus on naissoost liikmeid 40 protsenti,» sõnas peaminister.

«Kõik äriühingud, keda see Viviane Redingu ettepanek oleks puudutanud, pidasid esmatähtsaks nõukogudesse nimetatavate isikute kompetentsust ja nad olid selgesõnaliselt vastu nõukogu liikmete selekteerimisele igasugustele muude tunnuste alusel,» ütles Ansip.

Pikhof sellega rahule ei jäänud. «Kas te ei karda, et kui naised puuduvad üldse juhtimistasanditel, võib ühiskonnas endiselt jääda levima arusaam, et naised ei saagi juhtimisega hakkama ja neil polegi selleks vastavaid oskusi, teadmisi ja kogemusi?» küsis Pikhof ja lisas: «Ma arvan, et siin on hea näide ka Estonian Air, kus naisi nõukogus ju ei ole. Võib-olla oleks seal siis praegu hoopis teine situatsioon,» ütles ta.

«Mul on hea meel, et Estonian Airi probleemidele on vähemalt üks arvestatav lahendusvariant leitud. Me kaalume seda väga tõsiselt. Aitäh!» oli peaminister lakooniline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles