Autotootjad: Euroopa Liidu turg on küllastumas

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autotootjad: Euroopa Liidu turg on küllastumas.
Autotootjad: Euroopa Liidu turg on küllastumas. Foto: SCANPIX

Euroopa Autotootjate Liit ACEA teatas eile, et Euroopa Liidus on uute autode nõudlus kukkunud 17 aasta madalaimale tasemele.

Nagu vahendab The Wall Street Journal, langes uute autode registreerimiste arv 2012. aastal 8,2 protsendi jagu ligikaudu 12 miljoni peale, tänavu võib aga tulla veel 5 protsenti kukkumist.

Tõeline oht peitub aga selles, et nõudlus ei pruugi taastuda isegi siis, kui Euroopa majandus peaks elavnema – sünged sõnumid mitmetele Euroopa autotootjatele, investoritele ja ligi kahele miljonile töötajale antud sektoris.

Põhjuseid on mitu.

Paljudes rikkamates riikides võib täheldada elanikkonna vananemist, ühtlasi on eurooplased hakanud autodega vähem sõitma.

Autoturud on küllastumas, kuna Euroopa sõiduautopark on suhteliselt uus ning kaasaegsed sõidukid peavad üha kauem vastu.

Siia lisanduvad majanduslik surutis, kasvav töötusmäär ja maksukergitused, mis on andnud hoobi tarbimisele.

Mõnede tööstusharu tippjuhtide ja analüütikute arvates ei saavuta ELi autoturg enam iialgi 2007. aasta tipptaset, mil registreeriti ligi 16 miljonit autot. Pigem kärbub turg eelmise madalpunkti, 1993. aasta ca 11 miljoni auto suunas.

«Ma ei ütleks, et terve Euroopa turg on küllastunud, aga ELi 15 tuumikliikme turud kindlasti,» ütles ACEA peasekretär Ivan Hodac .

Europa autopark on keskmiselt 8,4 aasta vanune. Võrdluseks: USA vastav näitaja on ca 11 aastat ning vanus tõuseb üha.

«Kahekümne või kolmekümne aasta eest oli seitsme aastane auto läbiroostetanud. Tänapäeval võib ta näha välja tuttuus,» ütles Hodac.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles