Swedbank langetas Eesti majanduskasvu ootust

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskasv.
Majanduskasv. Foto: SCANPIX

Swedbank langetas selle aasta sisemajanduse kogutoodangu (SKT) kasvu ootuse 3,1 protsendile, selgub Panga värskest Rootsi ja Balti riikide majandusülevaatest.

Eelmises, mullu augustis avaldatud ülevaates ootasid panga analüütikud Eesti selle aasta majanduskasvuks 4 protsenti.

2014. aastal peaks kasv Swedbanki analüütikute hinnangul paranema ning jõudma 4,5 protsendini.

Swedbanki analüütikud kirjutavad, et tingituna Põhjala riikide kesisest välisnõudlusest, jääb Eesti eksport selle aasta esimesel poolel nõrgaks ning lisaks jäävad mullusest väiksemaks ka riigi investeeringud.

Läti selle aasta majanduskasv peaks samuti välisnõudluse vähenemise ja eksportturgude suureneva konkurentsi tõttu eelmise aasta 5,4 protsendilt tänavu  vähenema 4,1 protsendile. Järgmisel aastal peaks Läti majanduskasv kiirenema 5 protsendini.

Leedu selle ja järgmise aasta majanduskasvu ootust langetas Swedbank tänavu  4-protsendile, põhjendades seda eksportturgude nõrkuse ja sisepoliitilise ebakindlusega. Analüütikud märgivad, et Leedu eelarvedefitsiit väheneb ka edaspidi, kuid eurotsooniga ühinemise peamise takistusena säilib liigkõrge inflatsiooni probleem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles