Eesti Panga nõukogu ei kommenteeri VEB fondi auditit

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Männik
Jaan Männik Foto: Toomas Huik

Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik ütles, et nõukogu liikmed ei kommenteeri VEB fondi auditit enne kolmapäeval toimuvat ametlikku avalikustamist.

Männik märkis, et nõukogu kiitis heaks juhatuse tegevuse ja auditi järeldused. Eesti Panga president Ardo Hansson esitleb auditit ajakirjanikele kolmapäeval kell 11.

«Ma ei taha auditi sisu kommenteerida enne homset esitlust. VEB fondi lgu on pikk ja infot on palju,» lausus Männik.

Männik lisas, et pank tahab olla avatud. «Kui ajakirjanduses ilmuvad süüdistused, siis tahame olla avatud organisatsioon ja teeme arhiivid lahti,» lausus Männik.

Eesti Panga juhatus algatas oktoobris auditi, et selgitada pangas toimunut. Seda tegema sundis meedias ilmunud dokument, mille järgi oli võltsitud Venemaale esitatud Vnešekonompanga vastu esitatud nõuet. Dokumendist jäi mulje, et keegi võis Eestis saada ligi rahale, mida on peetud lootusetult külmutatuks.

Tegu on toonase Eesti Panga asepresidendi ja praeguse Nordea Panga Eesti esinduse presidendi Vahur Krafti allkirjaga dokumendiga 1995. aastast, kus keskpank näitab, et Venemaa Välismajanduspangas on kinni ligi 420 miljonit krooni firma TSL International raha. Paraku on Riikliku VEB Fondi dokumentides selle firma nõuete kohapeal kirjas ümmargune null.

Seni on keskpank keeldunud igasugustest kommentaaridest sel teemal, viidates, et pooleli oleva kohtuprotsessi tõttu ei saa midagi öelda. Mitu ettevõtjat on aastaid tulutult nõudnud VEB fondi sertifikaatide hüvitamist, kuid valitsus on sellest keeldunud. Praegu on VEB fond likvideerimisel.

VEB fondi koondati omal ajal nõuded Nõukogude Liidu Vnešekonompanga vastu. Nõuete koondamisega fondi päästeti siinseid panku. Aastaid haldas VEB fondi praegune SEB pank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles