Rüütli: kas suitsetamine vähenes poole võrra?

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahvaliidu parlamendifraktsioon esitas arupärimise rahandusminister Ivari Padarile, milles küsiti, miks jäid suurest aktsiisitõusust hoolimata laekumised eelarvesse varasemale tasemele ning tunti irooniliselt huvi, kas tõesti vähenes suitsetamine Eestis poole võrra.

Täna esitasid riigikogu Eestimaa Rahvaliidu fraktsiooni liikmed arupärimise rahandusminister Ivari Padarile seoses aktsiiside tõstmise tagajärjel kasvanud salakaubanduse ja riigile saamata jäänud maksutuluga, vahendas erakonna pressiesindaja.

Pärast 2008. aastal jõustunud alkoholi-, tubaka-, kütuse - ja elektriaktsiisi seaduse muudatusi tõusis aktsiis 82 protsenti.

«Kuigi aktsiis kasvas ligi kaks korda, jäid 2008. aasta laekumised varasemale tasemele,” märkis Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli.

„Vaevalt, et pooled suitsetajad loobusid suitsetamisest. Kui arvestada, et tubakatoodete kasutamine jätkus samal tasemel, siis aktsiisi tõstmise tagajärjel suurenes oluliselt salatubakatoodete kasutamise osatähtsus,» lisas Rüütli.

Eesti Konjunktuuriinstituuti hinnangul moodustas illegaalne sigaretiturg Eestis ainuüksi 2007. aastal kogu turust 20-25 protsenti.

«Vastavalt Eesti Konjunktuuriinstituuti andmetele jäi riigile laekumata ca 400 miljonit krooni aktsiiside ja käibemaksu näol ja 2008. aastal kasvas see summa veelgi,» sõnas Rüütli.

Rahvaliidu saadikud soovivad selgitust, mida on rahandusministeerium ette võtnud, et ohjata tubakatoodete salaturgu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles