Kuidas kirjutada head äraütlemiskirja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saadetud CVdele ei tule sageli mingit vastust.
Saadetud CVdele ei tule sageli mingit vastust. Foto: http://myfootpath.com/mypathfinder/handling-job-rejection-interview/

Paljud personalijuhid ütlevad, et neil pole aega töölesoovijatele kirjutada ära ütlemiskirju ja jätavad tööotsijad rahumeeli olukorda, kus nad saadavad oma CVsi kui «musta auku» ning ei saa kunagi vastust.

Äraütlemiskirju kirjutamata aga ei tasuks jätta, sest see näitab hoolimatut suhtumist inimestesse ja selline teguviis murendab ka tööandja mainet.

CareerBuilderi nõuanded, kuidas äraütlevat kirja kirjutada:

Ole siiras, kuid õrn. Pea meeles, et see on äraütlev vastus ja sellepärast ole lugupidav kandidaadi suhtes ning soovi neil edu edasistes ettevõtmistes.

Too välja selged äraütlemise põhjused. Näiteks: «Valisime teise kandidaadi, sest tema omadused sobivad sellele ametipositsioonile rohkem».

Ole aus. Kui sinu ettevõttes võib olla tulevikus leiduda sellele inimesele rakendust ja sa paned tema CV nö tallele, siis ütlegi nii. Kui aga sa ei näe sellel inimesel tulevikku oma firmas, siis ära anna vastupidiseid lootusi. Ära luba kandidaadile, et võtad temaga tulevikus ühendust, kui sul ei ole tegelikult mingit kavatsust seda kunagi teha.

Ole isiklik. Saada kiri nimeliselt ja lisa sellele oma käsitsi kirjutatud allkiri.

Kompliment ei tee paha. Kuigi see on äraütlemiskiri, võiksid sa ikkagi teha komplimendi, kui see on õigustatud. Näiteks «Kuigi teie kogemused ja kvalifikatsioon on muljetavaldav, valisime sellele positsioonile kellegi teise».

Kiri on parim. Ärge saatke postkaarti! See kiri pole ometi mingi tervitus Kariibi mere äärest. Kirja formaat on sobivaim ja e-maili teel on selle saatmise kulud veel eriti väiksed.

Äraütlemiskirjas ei ole vaja öelda, kelle te tööle palkasite.

Saatke äraütlemiskiri mõistliku aja jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles