Keskpank: palgakasv taastub 2011. aastal

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehituses on palgad kõvasti langenud.
Ehituses on palgad kõvasti langenud. Foto: Peeter Langovits

Eesti Panga prognoosi kohaselt alaneb tänavu keskmine brutopalk Eestis mulluselt 12 818 kroonilt 12 151 kroonini ja hakkab taas kasvama alles 2011. aastal.


Keskmine brutopalk tõusis 2005-2008. aastal 77 protsenti ja reaalpalga kasv ulatus 38 protsendini. Samal ajal suurenes toodang töötaja kohta üksnes 15 protsenti, jäädes palgakasvule mitu korda alla.

Eelmise aasta lõpul toimunud palgakasvu aeglustumine pöördub tänavu languseks. Aasta esimeses kavartalis võib keskmine palk võrreldes aastatagusega veel pisut kasvada, kuid teisest kvartalist alates palgad vähenevad.

Osal tegevusaladel kahanevad või jäävad ära üksnes tulemustasud ja muud lisatasud, kuid neil aladel, mis laenukoormust viimastel aastatel enam kasvatasid ja kus leidis aset palgaralli, on ka põhipalga langetamine möödapääsmatu.

Avalikus sektoris on palgatõus viimastel aastatel ületanud erasektori oma, mis on osaliselt korrigeerinud eelnevate aastate väiksemat palgatõusu. Sel aastal alanevad palgakulud ka avalikus sektoris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles