CESil püüdsid enim tähelepanu telerid

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsung esitles täiesti uue disainiga telerit, kus kõlarid on paigutatud teleriekraanist eraldi oleva raami külge. Innovaatiline disain jõuab müügile ilmselt küll alles aastate pärast.
Samsung esitles täiesti uue disainiga telerit, kus kõlarid on paigutatud teleriekraanist eraldi oleva raami külge. Innovaatiline disain jõuab müügile ilmselt küll alles aastate pärast. Foto: AFP/SCANPIX

 Läinud nädalal Las Vegases toimunud Consumer Electronics Show (CES) näitas, et Full-HD on minevik ja tulevik kuulub veelgi teravama pildiga teleritele.

Kui viimased paar aastat on teleritootjad meeleheitlikult püüdnud propageerida kodus 3D-filmide nautimist, siis nüüd võib selle peatüki teleajaloos lõppenuks lugeda. Veidi irooniliselt võib öelda, et teleritootjad said lõpuks aru, et perekonnad ei soovigi diivanil istudes, prillid peas, telerist välja hüppavaid sauruseid vaadata.

Olgem ausad: need reklaamfotod pole kunagi kuigi usutavad olnud. Kuigi 3D-pilt avardab telerivaatamiskogemust ning seda võimalust pakub suur osa praegu müüdavatest teleritest, pole kolmemõõtmelisel telepildil erilist menu olnud.

Nüüd ongi tootjad tulnud välja uue, «järgmise suure asjaga», millele võib ennustada ka suuremat edu. Lisaks kõiksugu muule terminoloogiale tuleb selgeks teha, mis on 4K.

Lihtsustatult öeldes on tegemist seni tippklassi kuuluva kõrgresolutsiooniga telepildiga võrreldes neli korda detailsema pilditehnoloogiaga. See toob tuppa enneolematult terava telepildi – seda muidugi eeldusel, et edastatav pilt on 4K-formaadis. Oleme ju praegu endiselt olukorras, kus enamik telepildist pole veel kõrgresolutsiooniski.

Hind seab piiranguid

4K-formaadis telepildi vähene levik pole aga sugugi ainus takistus, miks uued säravad telerid ei võiks kohe kodudesse jõuda. Esialgu seab piiranguid ka hind.

Lõuna-Koreas on võimalik esitada Samsungi 85-tollise 4K-teleri eeltellimus. Kontol tuleb selleks broneerida ei rohkem ega vähem kui 28 400 eurot. Veelgi luksuslikum on Westinghouse’i pakutav eritellimusel valminud 110-tollise diagonaaliga teler, mille hind on koguni 225 000 eurot.

Ameerika Ühendriikide turule on jõudmas ka väiksema diagonaaliga mudelid. Näiteks Sony hakkab müüma 55-tollist 4K-telerit, mis ettevõtte esindaja sõnul on vaid veidi kallim kui seni müüdavad tippmudelid. Uued enneolematult terava pildiga telerid on juba mõnda aega müügil olnud tootjate kodusel Aasia turul.

USA turule ilmumine on valdkonna analüütikute kinnitusel aga selge märk, et 4K on tulnud, et jääda. Nimelt on Põhja-Ameerika tarbeelektroonika turg äärmiselt tiheda konkurentsiga ja agressiivne. Seepärast tuuakse müügile vaid tooted-teenused, millele ennustatakse müügiedu.

Apple kui teleritootja?

Tehnoloogiaportaal The Verge uuris CESil ekraanitootja LG esindajalt teleritootmise arengu kohta lähitulevikus. Ettevõtte esindaja kinnitas, et kõik suuremad tootjad tegelevad pigem kõrgema marginaaliga ja kallimate toodete arendamisega, pöörates odavamatele mudelitele senisest vähem tähelepanu. Eesmärk on müüa pigem vähe, aga seejuures kallimaid mudeleid.

Kuigi LG esindaja ei maininud otseselt Apple’ilt oodatava teleri tulekut, viitavad kõrgema marginali püüdlused just sellele. On ju Apple tuntud kui väga head kasumit tootev ettevõte. Olgu võrdluseks öeldud, et kuigi Apple’i märki kannab vaid kümme protsenti kõigist müüdud telefonidest maailmas, võtab ettevõte sektori kasumist tervelt 75 protsenti.

Arusaadavalt ei istu teleritootjad paigal ega oota, kas Apple hakkab telereid tootma või mitte. Innovatsioon käib täie hooga edasi ja CESil näidati innovaatilisi lahendusi, mis on n-ö esimese partii 4K-teleritest juba sammukese jagu ees.

Näiteks näitasid nii Sony kui ka Panasonic 56-tollist OLED-ekraaniga 4K-telerit. Sellest ei ole mõtet fotot paberile trükkida, sest see ei anna edasi seda, mida peab oma silmaga nägema. Panasonic on aga 4K-resolutsiooni surunud ka vaid 20-tollisele ekraanile ning ehitanud sinna ümber Windows 8 põhise tahvelarvuti.

Nagu öeldud, tekitab peale suhteliselt kõrge hinna potentsiaalsetes ostjates küsimusi 4K-sisu kättesaadavus. Ka sellega tegeldakse aktiivselt ja Sony on valmis esimesena tulema välja 4K-resolutsiooni pakkuva videolevi teenusega.

Ka teised filmitootjad näitavad 4K-formaadi vastu elavat huvi ja soovivad teha kõik, et uus kvaliteet massidesse jõuaks. Igal juhul võib CESil näidatud telerite põhjal uskuda, et tootjad on üle saanud 3D-pildi kinnisideest ja võtnud sihikule 4K-tehnoloogia.

4K trumbid

•    Pildiresolutsioon 3840 x 2160 pikslit (8,3 megapikslit)

•    Neli korda rohkem piksleid kui kõrgresolutsioonis (Full-HD) pilt (1920 x 1080 pikslit)

•    Enneolematult detailne pilt

•    Nõuab veelgi paremaid andmesidelahendusi, kuna tänu kvaliteedile kasvab andmemaht

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles