Peep: digitaalajastu on inimkonna jaoks väga suur pööre

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andmekaitseinspektsiooni peadirektor Viljar Peep.
Andmekaitseinspektsiooni peadirektor Viljar Peep. Foto: Peeter Langovits

Digitaalajastusse jõudmine on praegu elavate inimeste jaoks suur pööre, kuid nii nagu varem on pööretega hakkama saadud, harjutakse ka nüüdsega, ütles andmekaitseinspektsiooni juht Viljar Peep.

Peep rääkis Vikerraadio saates «Reporteritund», kus arutati privaatsuse ja turvalisuse üle digitaalmaailmas, et me elame globaalses külas, mille liikmed pole ainult naabertalude elanikud, vaid ka inimesed Argentinast, Hiinast või Indiast ja see on inimkonna jaoks suur pööre, vahendas ERR Uudised.

«Inimkond on üldiselt pööretega hakkama saanud, siis, kui küttidest ja korilastest tuli agraarne külaühiskond või linlik tööstusühiskond, oli ka see inimeste jaoks kahtlemata väga suur pööre, nüüd oleme jõudnud digitaalajastusse ja olen täitsa kindel, et inimesed harjuvad sellega,» märkis ta.

Peep lisas, et kui inimene sünnib, kasvab ja õpib, tekib tema ümber tema liikumistest digitaalne aura - mida ta sööb, kus käib jne ning iga üksikmomenti sellest on võimalik rahaks teha, kui on olemas valemid ja kellegi käes piisavalt suured andmed, et seda teha.

«Tänapäeva mure ongi see, et neid andmeid antakse natuke kergesti käest ära, inimesed ei taju, et siin on võimalik raha teenida, ja kust see erafirma ikka peaks raha saama, kui mitte mingeid pisikavalusi monetariseerides ning kui keegi arvab, et Facebook on selleks, et meid ja teid lõbustada mõne riigi eelarvest, siis nii ometi ei ole, nad ju kusagilt teenivad selle raha tagasi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles