Leev Kuum: majanduses on praegu kõik võimalik

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leev Kuum.
Leev Kuum. Foto: Peeter Langovits

Konjunktuuriinstituudi juhtivteadur Leev Kuum ütles tänast keskpanga majandusprognoosi kommenteerides, et ligi kahekordne vahe optimistliku ja pessimistliku stsenaariumi vahel näitab, et määramatus on väga suur.


«Kui meie tööstus müüb praegu 60 protsenti toodangust välisturgudele, siis kajastub muus maailmas toimuv kohe kiiresti ka meie majanduses,» lausus teadlane.

Teisalt ütles Kuum, et praegu tehakse maailmas väga palju majanduse elavdamiseks ja selles osas valitseb üksmeel, mida varem nähtud pole. Võib juhtuda, et juba aprillis mingi pööre paremusele toimub. Samas võib minna ka halvemini. «Lootused on väga suured, kuid ka ohud on väga suured,» nentis ta, lisades, et majanduses on praegu huvitavad ajad.

Kuum avaldas arvamust, et ka sisetarbimine ei saa väga pikalt madalseisus olla. «Praegu lükatakse edasi rõivaste ja kestvuskaupade ostu, kuid ühel ajal saavad need lihtsalt otsa või vajavad uuendamist ja siis tuleb ikka poodi minna,» lausus ta.

Teisalt sõltub siseturu taastumine töökohtadest ja nende säilimine omakorda meie toodangu välisnõudlusest. Lühiajalised pingutused püksirihma koomale tõmbamiseks on teadlase sõnul praegu igal juhul omal kohal ja motivatsiooni pingutamiseks peaks jaguma.

Uus negatiivne lisaeealrve tuleb Kuuma sõnul praegu igal juhul ära teha. «Kui läheb paremini, saab alati teha uue, positiivse lisaeelarve ja anda taas lisavõimalusi nii riigihangeteks kui uute töökohtade loomiseks. Seda tagasikäiku on lihtne teha,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles