Eesti Energia: meie kodutarbijate turuosa Eestis on veidi üle 50 protsendi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia kiivrid.
Eesti Energia kiivrid. Foto: Raigo Pajula

Eesti Energia teatel ei anna sõlmitud elektrilepingute arv tõest pilti turuosast, sest kuigi tänaseks on suurem osa kodutarbijaid sõlminud elektrilepingu just riigile kuuluva energiafirmaga, on ettevõtte turuosa kokku veidi üle 50 protsendi.

«Eesti kodutarbijad tarbivad aastas ligikaudu 1,9 teravatt-tundi elektrit, Eesti Energiaga elektrilepingu sõlminud kliendid tarbivad sel aastal eeldatavalt veidi üle ühe teravatt-tunni elektrit,» selgitas Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik BNSile. Ta märkis, et esmaspäeva seisuga on ettevõte sõlminud kodutarbijatega 405 047 lepingut.

Eesti Energia müüs 2011. aastal kokku 10,7 teravatt-tundi elektrit, sellest kodutarbijatele müüdi kaks teravatt-tundi elektrit.

Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots ütles jaanuari alguses Eesti Päevalehele, et Eesti Energial on endiselt väga suur turuosa nii tootja kui ka müüjana, mistõttu amet ootab ettevõttelt jaanuari keskpaigaks selgitusi, kuidas nad kavatsevad kasutada võimalikku turgu valitsevat seisundit.

Venniku sõnul uuris amet juba detsembri alguses ka Eesti Energia positsiooni kohta elektri hulgiturul elektri tootjana. «Eesti Energia seisukoht on, et kuna ainuüksi välisühenduste kaudu on võimalik ka tipukoormuse ajal katta kogu Eestis vajaminev energia importelektriga, ei ole Eesti Energia elektritootjana avatud turul monopoolne ettevõte,» rääkis Vennik.

Vennik selgitas, et Eesti Energia saab NPS-i Eesti hinnapiirkonnas müüa elektrienergiat ainult siis, kui ettevõtte pakutav hind on konkurentide pakutust madalam.

Konkurentsiamet teatas, et Eesti Energia saatis ametile oma selgitused eelmisel nädalal, praegu selgitusi analüüsitakse ning kommentaare ei ole veel võimalik anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles