Varblane: haritlaste rakendamist pärsib primitiivne ettevõtlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Varblane.
Urmas Varblane. Foto: Toomas Huik

Majandusprofessor Urmas Varblane viskas kinda kõrgharitute ületootmist ette heitnud tööandjaile: professori sõnul pole Eestis mitte liiga palju kõrgharituid, vaid liiga primitiivsed ärimudelid.


«Eestis on lisaks finants- ja majanduskriisile ka strukturaalne kriis, mille tulemusel ei vaja majandus palju kõrgharidusega inimesi,» tõdes Varblane tänasel Kõrghariduskonverentsil. «Aga see tähendab, et oleme teinud lihtslat sedalaadi tööd, kus haritud inimesed on ülearused. Meie ülesanne on teha aga nii, et tuleksime kriisist välja tükk maad konkurentsivõimelisema majandusega.»

Varblase sõnul ei saa asjale vaadata vaid ühtpidi, nagu peaks kõrghariduse näo kujundama erasektori vajadused. «On ka teistpidine mudel, kus hoopis oma ülikoolilõpetanutega kujundame ettevõtluse näo,»sõnas ta.

Professori sõnul kummitavad Eesti majandust küll usalduse-,turgude- ja kapitalipuudus, kuid kõige rängemalt rõhub majandust just uute ideede ja teadmiste puudus. «Ärimudelid olid siiani suures osas väga lihtsad, kus teadmistemahkust polegi kunagi vaja olnudki. Samad meeskonnad on kogu aeg oma äri sees olnud ning neile öelda, et midagi peab uutmoodi tegema, on väga raske,» sõnas Varblane. «Just meeskonnad vajavadki uuendamist, vajavad uusi inimesi teistlaadi teadmistega ja väga erinevate taustadega.»

Professori sõnul peab ettevõtlusse jõudma arusaam, et mitte kõik eduks vajalikud teadmised ei pärine oma tööstusharu või teenustevaldkonna seest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles