Väikepoodnike appihüüd: sotsiaalministeerium tahab halvata meie tegevuse

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tubakalett.
Tubakalett. Foto: Priit Simson / Postimees

171 Eesti väikepoodnikku andsid täna sotsiaalministeeriumile üle arvamusavalduse, millega protesteerivad ministeeriumi plaanide vastu faktiliselt sulgeda maapoed ning halvata jaekaubandus väljaspool suuri ostukeskuseid.

Arvamusavalduses palutakse valitsusel veel kaaluda ministeeriumi kavatsust mitte enam lubada tubakatoodete letipealset väljapanekut ja kaubamärkide näitamist.

«Väikepoodides, rääkimata tubaka- ja alkoholitoodete spetsialiseerunud kauplustest, moodustab tubakatoodete jaemüük kuni kolmandiku kogukäibest. Täiskasvanud Eesti tarbijate valikuvabaduse ja meie kui ettevõtjate ärivabaduse piiramine sellisel moel on meie jaoks täiesti arusaamatu. Kuidas sellised põhimõtteliselt muutused ilma kellegi arvamust küsimata tulevad?» küsis Konstantin Uskevits, kes juhib Feenoksi nimelist väikepoodide ketti.

Väikepoodnikud ei mõista, miks ebaseadusliku turu ja selle kasvamisest kuhjuvate probleemidega võitlemise asemel soovib ministeerium piirata täiskasvanud tarbijate võimalusi tarbida seaduslikke tooteid.

«Kutsume üles poliitikuid sekkuma enne kui võib olla heast tahtest lähtuva, kuid äärmiselt läbimõtlemata muudatuste tulemusena tehakse taas rohkem halba kui head. Meie ootame, et riik jõustaks olemasolevaid seadusi ja tagaks seaduslike toodete turukorralduse stabiilsuse. Meie omalt oleme valmis tegelema jaekaubandusprobleemidega – kuidas näiteks tagada, et alaealised tarbijad ei saaks pettusega osta tubakatooteid ja et vähimagi kahtluse korral kontrollitaks nende vanust,» lisas Uskevits.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles