Soomes jääb piimaliitri hind alla euro

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimalett.
Piimalett. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Piima hinna tõus ei ole ainult Eesti probleem. Soomes teatas Valio kontsern sel nädalal, et tõstab veebruaris piima hulgihinda 30 protsenti.

Analüüsikeskuse Pellervo maamajanduse analüütik Kyösti Arovuori kinnitas Helsingin Sanomatele, et hinnatõusule vaatamata jääb piimaliitri hind kaupluses allapoole ühe euro piiri. Praegu maksab liiter piima Soomes keskmiselt 89 senti.

Ka Soome põllumajandus­uuringute keskuse põllumajanduspoliitika professor Jyrki Niemi usub, ei piim on kauplustele nii oluline toode, et jaehinda hulgihinnaga samavõrra ei tõsteta. Kui aga Valio hinnatõus otse jaemüügihinda arvestada, hakkaks piimaliiter põhjanaabrite poodides maksma 1,07 eurot. Soome tavalisele neljaliikmelisele perele, kus statistikaameti andmetel tarbitakse 133,5 liitrit aastas, tähendaks hinnatõus aastas 96-eurost lisakulu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles