Lähitulevik: tehnoloogiad tuunivad mälu, nägemist ja kuulmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silm.
Silm. Foto: SCANPIX

Tehnoloogiad, mis parandavad selliseid inimvõimeid nagu mälu, nägemine, kuulmine, liikumine, muudavad lähikümnendil märkimisväärselt seda, kuidas inimesed töötavad.

Selle järelduseni jõuti nelja Briti rahvusliku akadeemia hiljutises ühises töötoas, vahendab Arengufondi tulevikuseire ekspertide blogi Fututuba. Kõige hea kõrval tõstatusid ka mitmed tõsised eetilised, filosoofilised ja majanduslikud küsimused, mis nõuavad vastust selliste tehnoloogiate aina laiemal levikul.

Kuni tänaseni on keha ja vaimu turgutavaid füüsilisi ja kognitiivseid abivahendeid kasutatud peamiselt vastavate kehafunktsioonide taastamiseks, aga üha enam tarbivad neid ka täiesti terved inimesed. Massachusettsi Vabade Kunstide Kolledži (ingl College of Liberal Arts) uuringud on näidanud, et kuni 16 protsenti USA tudengitest juba kasutavad vaimseid erguteid oma õpitulemuste parandamiseks. Lähitulevikus võib öist nägemist parandav silma võrkkestaimplantaat kasutust leida mitte ainult kaitseväes, vaid ka näiteks turvameeste ja metsavahtide puhul.

Muude sarnaste teemade hulgas kasvab lähikümnendil selliste tehnoloogiate tähtsus:

  • arvutipõhine kognitiivne koolitus (treening);
  • õppimist parandavad mitte-invasiivsed (st mis ei nõua operatsiooni või muul moel füüsilist sekkumist) aju stimuleerimise tehnikad;
  • vananeva elanikkonna kognitiivseid võimeid säilitavad ravimid; 
  • ühise tajumise (nö «kollektiivse aju») tehnoloogiad nagu interneti otsingumootorite analüütika või erilised mobiilsed kaardilahendused;
  • bioonilised jäsemed ja ekso- (e välis-) skeletid.

Nende tehnoloogiate levikul toob ravi (taastamise) ja võimendamise (terve inimese võimete) vahe hägustumine kaasa keerulised küsimustepuntrad nii meedikutele, poliitikutele, inseneridele kui paljudele tööandjatele, kes nendega üha sagedamini hakkavad kokku puutuma. Kellele see teema sügavamat huvi pakub, siis tasub lugeda selle töötoa tulemustest väljakasvanud raportit „Inimeste täiendamisest ja töö tulevikust" (ingl „Human enhancement and the future of work").

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles