S&P jättis Eesti riigireitingu alandamata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment reitinguagentuuri Standard & Poor's veebilehest.
Fragment reitinguagentuuri Standard & Poor's veebilehest. Foto: www2.standardandpoors.com

Reitinguagentuur Standard & Poors (S&P) lõpetas Eesti reitingute erakorralise ülevaatamise ilma reitinguid alandamata, millega agentuur Eestit varem ähvardanud oli.


Reitinguagentuur Standard & Poors (S&P) lõpetas Eesti reitingute erakorralise ülevaatamise ilma reitinguid alandamata, millega agentuur Eestit varem ähvardanud oli.

S&P kinnitas Eesti riigireitingud tasemel A ja A-1, jättes reitingute väljavaate samas negatiivseks.

«Agentuur märgib oma otsuses, et Eesti reitinguid hoiavad tugevad institutsioonid, aga ka riigivõla madal tase ja märkimisväärsed reservid. Lisaks toetavad reitinguid Eesti konkurentsivõimeline, paindlik ja avatud majandus ning väljavaated liituda euroalaga,» ütles Eesti Panga asepresident Märten Ross.

Ülevaatuse lõppemine reitingute alandamiseta peegeldab agentuuri teatel valitsuse samme eelarvepuudujäägi vähendamiseks. Jätkuv 2009. aasta eelarve tasakaalu parandamine vähendab Eesti vajadust välisfinantseerimise järele ja suurendab ühtlasi võimalust liituda euroalaga.

Agentuur märkis positiivsena Eesti Panga ja Rootsi keskpanga vahel sõlmitud ennetavat kokkulepet mahuga 10 miljardit Rootsi krooni, millega suurenes Eesti Panga võimekus tagada likviidsus valuutakomitee süsteemis.

Veebruari lõpus alustas S&P kahekuulist Eesti riigireitingute erakorralist ülevaatamist, tuues tollal esile võimaluse alandada protsessi lõppedes reitinguid. Sel teisipäeval tehtud otsusega lõpetas agentuur reitingute ülevaatamise ilma, et oleks neid muutnud.

Eesti riigireitingute väljavaate jätmist negatiivseks põhjendas S&P ohtudega, mis tulenevad Läti ja Leedu tasakaalust väljas majandustest. Lisaks võib edaspidi mõjutada reitinguid euroalaga liitumise edasilükkumine.
Ohuna nimetas agentuur ka seda, kui vähenevad Põhjamaade emapankade rahastamisvõimalused või pühendumus siinsele regioonile. «Samas on S&P hinnangul Rootsi pankade siinsete tütarde kapitalipuhver piisav selleks, et tulla toime laenukahjumitega,» märkis Ross.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles