Novembris ületas kaupade eksport importi

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Mullu novembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,15 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,14 miljardi euro eest, teatab statistikaamet.

Kaubavahetuses tekkis ülejääk ehk ekspordikäive ületas importkäivet 15 miljoni euro võrra.

Võrreldes 2011. aasta novembriga kasvas kaupade eksport Eestist üheksa ja import kolm protsenti. Ekspordi kiirema kasvu tõttu võrreldes impordiga tekkis kaubavahetuses ülejääk. Viimati oli kuises arvestuses kaubavahetus ülejäägis 2010. aasta veebruaris, mil eksport ületas importi 17 miljoni euro võrra.

Eesti koguekspordist moodustas novembris enim ehk 30 protsenti masinate ja seadmete väljavedu. Põllumajandussaadusi ja toidukaupu eksporditi 11 protsenti ning mineraalseid kütuseid 11 protsenti. Ekspordi suurenemist võrreldes 2011. aasta novembriga mõjutas enim masinate ja seadmete väljaveo suurenemine, mille kasv ulatus 35 protsendini. Viiendiku kasvas põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu. Samal ajal vähenes 26 protsenti mineraalsete kütuste väljavedu.

Novembris imporditi Eestisse kõige rohkem ehk 32 protsenti masinaid ja seadmeid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu 11 ning mineraalseid kütuseid 11 protsenti. Võrreldes 2011. aasta novembriga kasvas 32 protsenti masinate ja seadmete sissevedu. Samas mineraalsete kütuste sissevedu vähenes kolmandiku.

Eestist eksporditi kaupu kõige rohkem ehk 18 protsenti Rootsi, järgnesid Venemaa ja Soome. Eesti koguekspordi kasvu võrreldes 2011. aasta novembriga mõjutas enim väljaveo suurenemine Rootsi ja Venemaale. Samas eksport USA-sse ja Soome vähenes.

Rootsi ja Soome eksporditi kõige rohkem elektrilisi seadmeid, puitu ja mööblit, Venemaale aga mehaanilisi seadmeid, jooke ja alkoholi ning orgaanilisi kemikaale.

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest, Rootsist ja Saksamaalt. Eesti koguimpordi kasvu mõjutas kõige rohkem sisseveo suurenemine Hiinast ja Leedust. Samas import Lätist ja Hollandist vähenes.

Soomest imporditi Eestisse elektriseadmeid ja kütuseid, Rootsist elektriseadmeid ja transpordivahendeid, Saksamaalt mehaanilisi ja elektrilisi seadmeid. Hiinast suurenes import peamiselt elektriseadmete sisseveo suurenemise tõttu.

Võrreldes 2012. aasta oktoobriga kasvas novembris eksport kolm, import aga kahanes 12 protsenti. Eksport suurenes masinate ja seadmete ning keemiatööstuse toodete väljaveo suurenemise tõttu, import aga kahanes peamiselt masinate ja seadmete ning mineraalsete kütuste sisseveo vähenemise tõttu.

Mullu novembris olid ekspordihinnad 2011. aasta novembri tasemel, impordihinnad aga tõusid kaks protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles