Kriis: oleksin maksusüsteemi muutmisega ettevaatlik

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kriis.
Tarmo Kriis. Foto: Priit Simson

Tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis ütles OECD ettepanekuid kommenteerides, et ta oleks maksusüsteemi muutmisega praeguses olukorras ettevaatlik, sest olulisem on säilitada stabiilsust.


«Ma pigem ei tõttaks praegu uisapäisa olemasolevat maksusüsteemi muutma, sest see võib endaga tuua nii positiivset kui negatiivset,» lausus Kriis. Seda enam, et sellised muudatused on kulukad ja ei pruugi riigile mingit kasu tuua, lisas ta.


Mis puudutab ettevõtte tulumaksu, siis OECD juhtis tähelepanu asjaolule, et meil on kasumi dividendidena väljavõtmine ettevõttest küllaltki kõrgelt maksustatud. Selle tulemusel jätavad omanikud raha ettevõttesse, kus see seisab kontol kasutult.

Kriisi sõnul peaks maksusüsteem soodustama kasumi reinvesteerimist. Sisuliselt tähendaks OECD ettepanek ettevõtetele madalama tulumaksu kehtestamist. Praegu on meil ettevõtte dividendidelt arvestatav ja üksikisiku tulumaks võrdselt 21 protsenti, mis on suhteliselt kõrge.

Kui süsteemi muudetakse, hakkab ettevõte iga aasta maksma teenitud kasumilt maksu, kuid oluliselt vähem. Kriisi hinnangul ei pruugi sellest riigile mingit rahalist kasu tekkida. «Pigem on see märgilise tähendusega,» tõdes ta.

Kriis avaldas arvamust, et praeguseks on ettevõtete akumuleeritud kasumid juba paljuski realiseeritud: makstud töötasusid ja kantud kahjumeid.

Väikettevõtetele, kel suurt kasumit ei teki, ei annaks selline maksumuudatus tema hinnangul midagi. Samas võib see tekitada ettevõtjaile kiusatust oma maksukulusid optimeerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles