OECD: Eesti maitseb hiljutise raiskamise vilju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti alampalk on Euroopa väiksemate hulgas.
Eesti alampalk on Euroopa väiksemate hulgas. Foto: Toomas Huik

Hiljutine buum oli Eesti jaoks mahamagatud võimalus reservide kogumiseks, heidab OECD eile avaldatud raport Eestile ette.



Rikaste riikide klubiks nimetatud Majanduskoostöö- ja Arengu Organisatsioon tõi Eesti kohta avaldatud raportis välja, et majanduslanguse ajal seisab Eesti raske ülesande ees parandada hiljutise raiskamise tagajärgi ilma, et see langust võimendaks.

Ehkki aastail 2005-2007 ületasid maksutulud prognoose, nappis tugeva eelarvepositsiooni, Euroopa Liidu projektide kaasrahastamise kohustuse ning populistlike ambitsioonide tõttu poliitilist tahet reservide kogumiseks, märgib OECD.

Eelarvetulude kadumine paljastas, et suur osa kasvust pärines ebajärjekindlaist, maksudega mitteseotud tuludest, suur käibemaksu laekumine tulenes aga suuresti impordil põhinevast tarbimisbuumist. «Sellest hoolimata suunati osa tulusid lisaeelarvete abil konkreetsete kulutuste katteks, nagu näiteks suureks avaliku sektori palgatõusuks, mida on raske tagasi pöörata,» manitseb raport.

Valitsuse helde kulutamine õõnestas sellega põhimõttelist eelarvetasakaalu, mis muutis Maastrichti eelarve ja jätkusuutlikkuse kriteeriumide täitmise keeruliseks. Praeguse majanduslanguse ajal seisab riik OECD hinnangul aga kahekordse väljakutse ees - ühelt poolt korrigeerida hiljutist raiskamist, kuid mitte võimendada sellega langustsüklit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles