OECD soovitab pika vinnaga muutusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvaramaks.
Kinnisvaramaks. Foto: graafika: Silver Alt

Rikaste riikide klubiks nimetatava OECD raport ootaks liikmeks kandideerivalt Eestilt justkui mitmete põhimõtteliste majanduspoliitiliste valikute, nagu tasakaalus aastaeelarve, ettevõtete nulltulumaksu ja valuutakomitee süsteemi ülevaatamist.


Tark ei torma, manitses majanduskoostöö- ja arenguorganisatsiooni riigiülevaadete üksuse juht Andrew Dean Eesti raportit tutvustades. Tema kinnitusel on soovitused antud keskpikas perspektiivis ja soovitus püüelda tsük­lilise eelarvetasakaalu poole ei tähenda, et riik peaks europüüdlustele käega lööma ja eelarvetasakaalust loobuma.

Loobuda senisest eelarvepoliitikast, mis taotleb eelarvetasakaalu saavutamist igal üksikul aastal, on siiski üks OECD raporti peamisi soovitusi Eestile. Dean selgitas eilsel pressikonverentsil, et senine poliitika võimendab majanduse tsüklilisust – külluseaastail kütab avalik sektor oma kulutustega kasvu veelgi tagant, põua-aastail süvendab oma kärbetega aga langust veelgi.

OECD soovitus on püüelda eelarvetasakaalu poole aga terve majandustsükli lõikes. See tähendaks kasvuaastatel suuremate reservide kogumist, millega mõõnaajal katta puudujääki.

«Meie soovitus on muuta eelarvepoliitikat mõne aja jooksul,» täpsustas Dean. Ta kinnitas siiski, et OECD toetab Eesti püüdlusi euro kasutuselevõtuks, mistõttu üleminek kontratsüklilisele eelarvepoliitikale pole lähiaastate küsimus.

Samas viibinud rahandusminister Ivari Padari sõnul tuleb OECD soovitust pikemas perspektiivis tõsiselt kaaluda.

«Meie praegust eelarvepoliitikat peetakse tõesti protsükliliseks. Ma ise arvan samamoodi, et eelarve tuleks tasakaalustada majandustsükli jooksul, ilmselt on tulevikus põhjust see tõsiselt päevakorda võtta,» nentis ta.

Endine rahandusminister Taavi Veskimägi nõustus OECD tõdemusega, et kiire majanduskasvu ajal tulnuks koguda märksa rohkem reserve, kuid osutas siiski tsüklilise eelarvepoliitika ohtudele.

«See tähendab oluliselt lõdvemat eelarvepoliitilist raami,» märkis ta. «Küsimus on, kas halbadel aegadel jätkub poliitilist suutlikkust eelarvetasakaalu hoida, kas eelarve kulude pool on piisavalt paindlik.»

Organisatsioon soovitas Eestil kehtestada ka kinnisvara turuväärtusel põhinev maks, mis leevendaks kinnisvaraturu tsüklilisust ja tagaks praegu suuresti üksikisiku tulumaksust sõltuvatele omavalitsustele stabiilsema tulubaasi.

Euroopa Liidus kehtib Eesti omaga sarnane üldine maamaks vaid mõnes üksikus riigis, enamikus OECD riikides on maksustatud maa ja sellel asuva kinnisvara väärtus. Muu hulgas soovitas OECD loobuda eluasemelaenu intresside tulumaksuvabastusest ja eluasemelaenude garantiidest, mida pakub Kredex.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Jürgen Ligi sõnul pole selles ettepanekus küll midagi uut, kuid praegu on selle aktuaalsus kaheldav. «Inimestel tekiks makseraskused,» tõdes ta. «Lisaks on kinnisvaraturg niigi tapetud, igasugune koorma tõstmine suretaks turgu veelgi.»
1961. aastal asutatud OECD kutsus Eesti liitumisläbirääkimistele 2007. aastal. Praegu kuulub sinna 30 riiki.

Eile avaldatud raport on osa liitumisprotsessist, Eesti on liituda kavatsevaist riikidest esimene, kelle kohta raport koostati.

OECD raportis esitatud soovitused ei ole tingimused liitumiseks, vaid teadusliku põhjaga ja teiste liikmesriikide kogemusel põhinevad soovitused.

OECD neli soovitust
•    Vähendada eelarvepoliitika majandustsüklit võimendavat toimet.
•    Parandada finantsstabiilsust ja vähendada eluasemeturu moonutusi, sealhulgas kaotada laenuintresside tulumaksuvabastus ning laenugarantiid.
•    Muuta paindlikumaks tööjõuturg ja palgad, samuti parandada regionaal­set, sektoritevahelist ja elukutsetevahelist mobiilsust.
•    Parandada ettevõtluskeskkonda. Tuleb soodustada innovatsiooni, et suurendada selle osakaalu majanduskasvus, samuti kõrvaldada allesjäänud takistused innovatsiooni, ettevõtluse ja investeerimise teelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles