Eesti Energia: amet on kujunenud olukorda meelevaldselt tõlgendanud

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter.
Elekter. Foto: Elmo Riig / Sakala

Olukorda, kus alanud elektrituru avanemise aastal on elektri hind Eestis kõrgem kui Põhjamaades, on konkurentsiamet meelevaldselt tõlgendanud, arvas Eesti Energia strateegiajuht Jaanus Arukaevu.

Elektrituru avanemisest on möödas neli päeva ning nende päevade jooksul on elektri hind Eestis olnud kõrgem kui Soomes ja kogu regioonis keskmiselt. Täna oli Eesti elektri hind Nord Pool Spoti elektribörsi kõrgeim, ulatudes üle 41 euro megavatt-tunni kohta, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Arukaevu ütles, et Eesti Energia on tegutsenud igati reeglite järgi ja Soome elektri hind on madalam seetõttu, et Soomes on olnud rohkem sademeid.

«Konkurentsiamet on täiesti meelevaldselt tõlgendanud turupiirkonna definitsiooni, ta ei arvesta fakti, et Eestis on kõigile eletritarbijatele elektrit võimalik tagada ilma, et Eesti Energia toodaks ühtegi kilovatt-tundi,» ütles Arukaevu ja lisas, et Eestisse on võimalik importida rohkem elektrit, kui tarbitakse.

Konkurentsiamet algatas 7. detsembril järelevalvemenetluse, mille eesmärgiks on välja selgitada, kuidas Eesti Energia, kui suurim turul osaleja, avatud elektriturul käituma hakkab.

Eleringi juht Taavi Veskimägi on varem korduvalt tõdenud, et pudelikael Eesti ja Soome vahel on merekaabel, mille läbilaskevõime ei ole piisav, et odav elektrienergia Soomest Eestisse jõuaks.

Olukord peaks muutuma tuleval aastal, kui valmib Estlink 2 . «Uue ühenduse abil on meie tarbijatel võimalus osa saada Põhjamaade potentsiaalselt parematest elektrihindadest,» tõdes Veskimägi mullu oktoobri keskel, kui alustati Estlink 2 paigaldustöid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles