Kristjan Lepik: aktsiate ostmisega tuleks oodata

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Lepik.
Kristjan Lepik. Foto: Peeter Langovits

Aktsiatesse raha paigutades võiks oodata aasta alguse hindadest paremaid ostukohti, soovitab Tarkinvestor.ee asutaja Kristjan Lepik.

Lepik tõdeb oma blogis, et praegune keskkond on investeerimiseks keeruline. Ühest küljest on keskpangad lepiku sõnul pidevalt valuutasid lõhkumas ning koos sellega teinud raha hoiustamise väga keeruliseks - negatiivne reaalintress karistab hoiustajaid. «Kuid teisalt on minu hinnangul loonud keskpankade rahatrükk virtuaalse reaalsuse, kus varahinnad ei ole mõjutatud nii palju majanduslikust seisust kui rahatrüki mahust,»märgib Lepik.  Ning kui turud mingil hetkel reaalsusprillid ette panevad, võib see tuua ulatuslikke korrektsioone varahindades. Nagu 2008.a. kriis näitas, on sellised hälbed ja anomaaliad mõistetavad enamusele alles tagantjärele.

3-5 aasta lõikes peab Lepik tõenäoliseks inflatsiooni kiirenemist ning seetõttu on tema sõnul  atraktiivsed investeeringud reaalvaradesse (kinnisvara, põllumaa, mets, ka aktsiad kui varaklass). «Kuid noteeritud väärtpaberite puhul võivad sellises ebakindlas keskkonnas olla liikumised väga suure kõikumisulatusega ning seetõttu peaksin mõistlikuks 2013. aastal oodata paremaid sisenemiskohti aktsiates, kui aasta alguse hinnad,» tõdeb Lepik.  

Lepik tõdeb, et kui osad analüütikud, prognoosivad USA aktsiaindeksile S&P 500 alanud aastal 100-punktilises koridoris liikumist, siis tema peab seda väga ebatõenäoliseks ning pigem võib liikumisulatus olla 300-400 punkti.

Võlakirju hindab Lepik tänavu erakordselt ebaatraktiivseks varaklassiks - teenida saab vähe ja risk on üha suurem, mitte «riskivaba tootlus», vaid «tootlusevaba risk».

«Seega tuleb algaval aastal olla valmis investeeringuid tegema, kuid ma ootaksin atraktiivsemaid hinnatasemeid. Tark ei torma,» soovitab Lepik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles