Apple kaotas Amazonile veebipoe nimega seonduva kohtuvaidluse

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amazoni logistikakeskus Saksamaal
Amazoni logistikakeskus Saksamaal Foto: SCANPIX

Apple kaotas USA ringkonnakohtus Amazonile vaidluse, mille järgi oli maailma suurim veebipood reklaamides eksitanud tarbijaid oma rakenduste veebipoe nimega.

Nimelt väitis Apple, et Amazoni veebipoe nimi Appstore on liiga lähedane Apple'i App Store'iga, mistõttu võib tarbijatele jääda Amazoni vastavat keskkonda külastades mulje, et tegu on Apple'i veebipoega, vahendab Wall Street Journal.

California ringkonnakohtuniku Phyllis Hamiltoni hinnangul ei suutnud Apple aga näidata, kuidas täpselt Apple'i kliente Amazoni veebipoe nimi eksitab.

«Apple väidab, et Apple'i App Store'is on palju rohkem rakendusi kui Amazoni Appstore'is, mistõttu võivad tarbijad arvata, et sarnase nimega veebipoes on saadaval sama palju rakendusi,» ütles Hamilton oma otsuses.

«Samas pole ühtegi tõendit, et Amazoni veebipoodi külastav tarbija arvaks, et tegu on Apple'i veebipoega identse keskkonnaga,» lisas ta.

Antud vaidlus on osa suuremast kohtuasjast, millega Apple üritab tõestada, et nimetusi App ja Store kasutades on Amazon rikkunud ettevõtte kaubamärgi õiguseid.

Eelmisel aastal Amazoni kohtusse kaevates väitis Apple, et enne seda kui ettevõte 2008. aastal oma App Store'iga turule tuli, ei olnud see nimetus üldises kasutuses ning konkurendid kasutasid oma veebipoodide puhul pigem Media Store nimetust.

Samal teemal on Apple vaielnud ka Microsoftiga, eelmisel aastal üritasid mõlemad osapooled keeleteadlaste abiga leida vastust küsimusele, kas nimetusi App ja Store on võimalik ametlikult kaubamärgina registreerida. Apple väitis, et App Store'i näol on hoolimata selle kahest eraldi sõnast koosnemisest tegu siiski ühtse nimisõnaga, Microsoft nägi nimetust aga üldise liitsõnana, mis kirjeldab «poodi, kust on võimalik rakendusi osta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles