Kaevandusi ähvardab inseneripõud

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööd kaevanduses.
Tööd kaevanduses. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Põlevkivi tootmisega senises mahus võivad lähiaastatel tekkida suured raskused, kui Eesti Põlevkivil ei õnnestu meelitada enda juurde tööle suuremal hulgal noori insenere.

Eesti Põlevkivi töötajate keskmine vanus läheneb 46 aastale ja lähema 10 aasta jooksul jõuab pensioniikka tuhat praegust töötajat, kellest 300 on kõrgharidusega spetsialistid, kirjutab Põhjarannik.

«Need on üsna kohutavad numbrid,» tõdes Eesti Põlevkivi juhatuse esimees Ilmar Jõgi Jõhvis toimunud konverentsil «Põlevkivi kaevandamise, töötlemise ja hariduse perspektiivid».

Praegu on Jõgi hinnangul Eesti Põlevkivi tugisammasteks see põlvkond inimesi, kes tulid tööle Estonia kaevanduse käivitamisel eelmise sajandi 70. aastatel ning kes lähiajal hakkavad ühekorraga pensionile jääme.

Jõgi märkis, et noori inimesi kohtab ettevõttes ringi liikudes väga harva ning noorte inseneride põud hetkel veel ettevõtte tööd ei mõjuta, kuid juba kolme-nelja aasta pärast võib töötajaskonna vananemise probleem hakata häirima ka tööprotsessi.

Akadeemik Anto Raukase sõnul tuleneb väike huvi insenerikutse vastu sellest, et Eesti kooliharidus ei pööra reaalainete õpetamisele piisavalt tähelepanu.

«Paljud noored räägivad, et nad astuksid küll tehnikaülikooli, kui seal ei oleks matemaatika, füüsika ja keemia eksamit,» oli akadeemik irooniline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles