Ansip: maksude ülelaekumine tõi hea üllatuse

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Postimees/Scanpix

Peaminister Andrus Ansip tegi täna valitsuse pressikonverentsil avalikuks, et esialgsetel andmetel ületas 2012. aastal riigieelarvesse laekunud maksude hulk ootusi ning maksude eelarve täideti 102,3-protsendiliselt.

«Eelarvesse laekus 2,3 protsenti rohkem makse kui oodatud ja praktiliselt kõik maksud olid hea laekumisega,» avaldas peaminister oma mitteametlikke andmeid. Arvestades, et 2012. aasta eelarves prognoositi maksutuludena 4,665 miljardit eurot, tähendab 2,3-protsendiline ülelaekumine umbes 107 miljonit lisaeurot. 

Eriti hästi laekusid juriidilise isiku tulumaks (113,7 portsenti) ja käibemaks (104 protsenti), sotsiaalmaksu kogunes 100,5 protsenti kavandatust.

«Oodatust kehvemini on laekunud tubakaaktsiisi: 93,6 protsenti aastaks kavandatust. Eks siin ole ka mõttekoht ja sõnum neile, kes arvavad, et võiks veelgi kiiremas tempos aktsiisi tõsta. Muidugi on ilus loota, et inimesed on lihtsalt loobunud suitsetamisest, aga on ka teine võimalus, et legaalne turg on loovutanud mingi osa illegaalsele turule,» kahtlustas Ansip.

Mida tähendab maksude laekumine valitsussektori tasakaalule, peaminister veel öelda ei osanud. «Selle saame teada veebruaris-märtsis, kui on selgunud kohalike omavalitsuste ja avalik-õiguslike isikute, ülikoolide, SA-de ja haiglate eelarvete tasakaalud,» märkis Ansip. «Aga maksude ülelaekumine lubab oodata, et kui tuleb defitsiit, siis ta on kardetust märksa väiksem.»

Rahandusministeeriumi teatel avaldatakse mulluse maksulaekumise täpsed numbrid esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles