Mitu eesti veebilehekülge sattus brasiilia häkkerite rünnaku ohvriks

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sülearvuti.
Sülearvuti. Foto: SCANPIX

Brasiilia häkkerirühmitus HighTech Brazil HackTeam alustas käesolevat aastat küberrünnakulainega, mis puudutab sadade veebikeskkondade seas ka mitmeid Eesti veebilehekülgi.

Muuhulgas langesid mujal maailmas rünnakulaine ohvriks ka LAVi satelliittelevisiooni pakkuja TopTV ja India internetipakkuja Reliance NetConnect.

Häkitud lehekülgedele kuvatakse teade: «Hackeado por HighTech Brazil HackTeam No\One - CrazyDuck - Otrasher - L34NDR0».

Zone-H veebikeskkonna andmetel on rünnaku alla sattunud ka mitmed Eesti veebikeskkonnad, näiteks Vihasoo Lasteaed-Algkooli, Prantsuse Teadusliku Instituudi, Raasiku Põhikooli  ja Eesti Käsitööõpetajate Seltsi veebileheküljed. Oma Facebooki leheküljel teatas probleemist ka Gruusia trahter Mimino.

Veebileheküljed sattusid Zone-H andmetel nn defacementi ehk näotustamise-rünnaku ohvriks, mis tähendab, et häkkerid said ligi veebilehe juurfailidele ning saavad lisada sinna programmijuppe, millega on võimalik teisi arvuteid rünnata.

Riigi Infosüsteemi Ameti esindaja rääkis E24-le, et tegu on suurema probleemiga, mis kimbutab Joomla! veebihalduskeskkonna kasutajaid üle maailma juba eelmise aasta augustist peale. Selle vastu peaks aitama Joomla! tarkvara uuendamine, mida RIA soovitab teha kõikidel antud keskkonna kasutajatel.

Rünnaku alla sattunud Raasiku Põhikooli direktor ei olnud enne E24 kõne sellest teadlik, kuid lubas koheselt veebilehekülje haldajatega ühendust võtta ning probleemi lahendama hakata. Gruusia trahter Mimino, mis sai iseseisvalt probleemi jälile, on nüüdseks oma Facebooki konto teatel oma veebikeskkonna töö taastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles