OECD: Eesti peaks loobuma eelarvetasakaalu tagaajamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OECD peasekretär Angel Gurria
OECD peasekretär Angel Gurria Foto: AFP / Scanpix

Eesti peaks loobuma oma majandustsüklit võimendavast poliitikast ning tulevikus koguma headel aegadel enam reserve, millega tasandada langusi, soovitas Eesti kohta käivat raportit tutvustanud OECD majandusosakonna riigiülevaadete üksuse direktor Andrew Dean.


Dean möönis, et OECD toetab täielikult Eesti püüdlusi euroalaga liitumiseks, mistõttu kontratsüklilise ehk majandustsüklit tasandava eelarvepoliitika kasutuselevõtt ei ole lähiaastate küsimus. See tähendaks languse ajal riigieelarvega miinusesse minekut, mistõttu Eesti ei täidaks Maastrichti eelarvedefitsiidi kriteeriumi.

«Otsus peab tulema Eesti juhtidelt ja Eesti inimestelt, aga meie soovitus on eelarvepoliitikat aja jooksul muuta,» sõnas Dean.

Rahandusminister Ivari Padari sõnul tuleb OECD soovitust pikas perspektiivis tõsiselt kaaluda. «Meie praegust eelarvepoliitikat peetakse tõesti protsükliliseks. Ma ise arvan samamoodi, et eelarve tuleks tasakaalustada majandustsükli jooksul, ilmselt on tulevikus põhjust see tõsiselt päevakorda võtta,» nentis Padar.

Raport rõhutabki, et Eesti majanduse võtmeküsimuseks on justnimelt sujuv üleminek majandustsüklit tasandavale rahanduspoliitikale ilma, et see kahjustaks majanduse jätkusuutlikkust. «Valitsus võib selle saavutada, muutes tasakaalustatud aastaeelarve põhimõtet ning tasakaalustada eelarve majandustükli jooksul,» märgib raport.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles