Andrus Alber: loodan, et börsile jõuab nii uusi ettevõtteid, liikmeid kui ka investoreid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börsi juht Andrus Alber.
Tallinna börsi juht Andrus Alber. Foto: Tallinna börs.

Tallinna börsi juht Andrus Alber loodab, et uuel aastal väärtpaberi väärtpaberituru aktiivsus alanud aastal kasvab ja et börsile jõuab nii uusi ettevõtteid, liikmeid kui ka investoreid.

Alberi sõnul annab lootusele aluse asjaolu, et lõppenud aasta viimases kvartalis oli börsi käive suurem kui 2. või 3. kvartalis ja ka suurem kui 2011. aasta viimases kvartalis.

Börsijuhi sõnul võiks riik astuda ammu oodatud samme kohaliku turu arendamiseks ja toetuseks, seda nii riigile kuuluvate äriühingute aktsiate ja võlakirjade börsile toomisega kui ka riigi enda rahavajaduse katmisega pangalaenu asemel kapitaliturgude kaudu. Viitab ju riigieelarve strateegia valitsuse võlakoorma kasvule. «Näiteks Läti riigile kuuluv Latvenergo emiteeris mõned nädalad tagasi võlakirju Lätis ning plaanib need noteerida NASDAQ OMX Riia börsil,» ütles Alber. «Eesti Energia ja Eleringi võlakirjad on aga kaubeldavad hoopis Londonis,» lisas ta.

Andrus Alber loodab, et eestimaalaste investeerimisalane teadlikkus jätkab kasvu ning need, kes suudavad oma sissetulekute arvelt säästa, jõuavad ka investeerimiseni ning astuvad samme oma tuleviku sihiteadliku kindlustamise nimel. «Ka siin saaks riik inimesi julgustada,» toonitab Alber. «Näiteks Leedus on valitsus juba maist 2009 andnud välja 100-itise nominaaliga lühiajalisi võlakirju, mida on omandanud 15 000 jaeinvestorit. Lätis plaanib valitsus sarnase võlakirjade programmi käivitamist käesoleval kevade,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles