Ehitushinnaindeks langes viimase 14 aasta jooksul esimest korda

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse autosilla ehitus.
Vabaduse autosilla ehitus. Foto: Kristjan Teedema

Ehitushinnaindeksi muutus oli 2009. aasta I kvartalis võrreldes eelmise aasta I kvartaliga -4,7 protsenti, teatas statistikaamet. Indeksi langus eelmise aasta vastava kvartaliga võrreldes oli alates 1995. aastast esmakordne.


Indeksi langust mõjutas peamiselt tööjõu odavnemine. Esimeses kvartalis oli tööjõu hind odavnenud 2006. aasta lõpu tasemele. Ka ehitusmasinate ja ehitusmaterjalide hinnaindeksid on langustrendis. Ehitusmaterjalidest avaldasid indeksile suuremat mõju betooni, betoontoodete ja avatäidete hindade langus.

Võrreldes eelmise aasta IV kvartaliga oli ehitushinnaindeksi muutus 2009. aasta I kvartalis -4,1 protsenti, peamiselt mõjutas seda tööjõu odavnemine.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks langes 2009. aasta I kvartalis võrreldes 2008. aasta IV kvartaliga -3,9 ja võrreldes I kvartaliga -4,5 protsenti.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles