Euroopa Komisjon otsustab Estonian Airile riigiabi lubamise kahe kuu jooksul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi lennuk Tallinna lennujaamas.
Estonian Airi lennuk Tallinna lennujaamas. Foto: Küllike Rooväli

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teatel algas 22. detsembrist kahekuuline periood, mille jooksul peab Euroopa Komisjon tegema otsuse, kas Eesti riik võib raskustes lennufirmale Estonian Air riigiabi anda.

Ministeeriumi avalike suhete nõunik Rasmus Ruuda ütles BNS-ile, et Eesti on komisjonile esitanud riigiabi taotluse, mille komisjon registreeris 21. detsembril. «22. detsembrist algas kahekuuline periood, mille jooksul on komisjonil võimalik meie taotlust analüüsida ja teha vastav otsus riigiabi andmise lubamise kohta,» ütles Ruuda.

Estonian Airi nõukogu esimees Erkki Raasuke ütles nädalavahetusel «Aktuaalse kaamera» uudistele, et lennufirma vajab raskuste ületamiseks 50–70 miljonit eurot. Täpne summa sõltub tema sõnul sellest, kui suurte trahvide eest on võimalik tagastada mittevajalik lennukipark ja mis seisus on ettevõte rekapitaliseerimise hetkel.

Detsembri keskpaigas teatas valitsus, et annab osade kaupa Estonian Airile kuni 8,3 miljonit eurot laenu. Toona selgitas majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, et raha laenamise otsus on tingitud Euroopa Liidu riigiabi reeglitest. Esimese osamakse 793 000 eurot saab lennufirma kätte pärast laenulepingu vormistamist ja järgmised osamaksed vaatab valitsus enne nõusoleku andmist iga kord eraldi üle, rääkis minister.

«See ei tähenda, et me seda tervikuna peaks maksma. See on arvestusega, et ettevõtte finantsnäitajad vastavad kreeditoride poolt seatud tingimustele ja ettevõttel ei teki mitte mingil juhul mitte mingisugust likviidsusprobleemi,» selgitas Parts.

Estonian Airi tänavu üheksa kuu kahjum kasvas mullusega võrreldes 80 protsenti 20,2 miljoni euroni ja käive võrreldes mulluse 58,7 miljoni euroga 70,4 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles