Eesti Energia: sama tehnoloogia eri riikide põlevkivi jaoks ei sobi

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine.
Põlevkivi kaevandamine. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Energia teadus ja arendustegevusosakonna juhataja Indrek Aarna selgitas, et täpselt sama tehnoloogia erinevate riikide põlevkivi töötlemiseks ei sobi.

«Arendustöö vaatest on oluline nii testseadmel erinevate põlevkivide katsetamise tulemused kui ka pilootseadme ehitus Frankfurti. Pilootseadme rajamine on vajalik, et hinnata tehnoloogia sobivust erinevate riikide põlevkividele,» rääkis Aarna.

Lisaks põlevkivi õli sisaldusele mängivad Aarna sõnul olulist rolli ka niiskus ning keskkond, kus tööstust arendatakse. «Põlevkivitehnoloogia ei ole karbitoode, mille saab iga maardla serval lahti pakkida ja tööle panna. Seda näitab Enefit 280 käivitamine ja seda tuleb arvesse võtta ka iga järgmise tehase loomisel,» ütles Aarna

«Jordaanias on elektritootmise tehnoloogia osas pilt selge ning elektrijaama ja kaevanduse hanked käimas,» kommenteeris Aarna tänavusi saavutusi tehnoloogia rakendamise vallas. «Hangete tulemused selguvad 2013. aasta esimeses kvartalis. Samal ajal liigume edasi ka Jordaania põlevkiviõli projektiga, kuid arengud seal ei ole nii kiired kui elektritootmise poolel. Hetkel teostatakse Jordaania põlevkiviga erinevaid katseid ning toimub Enefit tehnoloogia juurutamine kõnealusele põlevkivile. Õlitootmise projektis Utah's teeme keskkonnaseire osas koostööd sealsete ülikoolidega ning valmistame ette erinevate lubade taotlusi. Samuti kaalume, milline tehnoloogiline lahendus on sobivaim sealsele põlevkivile. Kindlasti tuleb Enefit tehnoloogiat edasi arendada. Näiteks ühe variandina kaalume utmisel tahke soojuskandja asendamist gaasilise soojuskandjaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles