Kõigi maade punapead, ühinege!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa jalgpallifännid
Iirimaa jalgpallifännid Foto: SCANPIX

Üks punapäisemaid rahvaid siin ilmas on kindlasti iirlased. Pole siis imestada, et tuleval aastal toimub Iirimaal Crosshaveni külas suur Punapeade Kokkutulek – lisaks sadadele sündmustele, millega 100 miljoni pealist Iiri diasporaad koju katsutakse meelitada.

«Iirimaa on punapeade osakaalult maailma juhtivaid riike ning meil on kavas tähistada seda tõsiasja nii, et kogume neid võimalkult palju ühte kohta kokku,» ütles Alan Hayes, kes tänavu punapeade kuningaks krooniti.

Võistlusi ja konkursse tuleb mitut masti. Välja valitakse parimad punased kulmud ning pikimad punased juuksed. Rinda pistavad porgandiloopijad, välja selgitatakse isik, kellel on kõige rohkem tedretähne ruuttolli kohta.

Sadu aastaid on Iiri mehed-naised vaesuse, töötuse ja näljahäda eest välismaale pagenud. Nüüd, keset värskeimat majanduskriisi, pöördub Dublin oma diasporaa poole palvega aidata isamaal taastuda.

Vana-aasta õhtul kõlab Iiri ajaloo suurima turistide-meelitamise-kampaania avapauk, mille kinnituseks lendab Dublini öisesse taevasse üüratu hulk ilurakette.

Kojukutse saab võimendatult kõlama kuni aasta lõpuni. Tungivalt teretulnud on igaüks, kelle sugupuus vähegi Iiri juuri leidub.

«Meie eesmärk on tuua kohale ekstra 325 000 turisti,» ütles projekti direktor Jim Miley. «Tuleb ka firmaüritusi – levitamaks sõnumit, et AS Iirimaa on hea koht kuhu investeerida.»

Hiigelinitsiatiiv üldnimega «The Gathering» on seadnud endale eesmärgiks pöörata ringi praegune trend – alates majanduskriisi vallandumisest aastal 2008 on välismaiste külastajate arv järsult langenud.

Minevikus on diasporaa mänginud olulist rolli nii heategevuslikus rahakogumises kui investeeringute edendamises.

«The Gathering» on aga üks konkreetsemaid katseid õhutada «sugupuuturismi», pakkudes külastajaile võimalusi jõuda jälile oma iirlastest eelkäijatele.

Erinevaid üritusi tuleb kokku üle 2500. Lisaks traditsioonilisele Püha Patricku päevale on hulgaliselt kohalikku laadi koosviibimisi ja koolide-spordiklubide kokkutulekuid. Lisaks siis sellised ekstsentrilisemad ettevõtmised nagu ülalmainitud Redhead Convention ja vasakukäelistele pühendatud Left Hand Festival (Mullingaris) – mõlemad leiavad aset augustikuus.

Valitsus teeb aktiivset tööd turismi käimalükkamiseks, lootes luua antud sektorisse täiendavaid töökohti ja tõmmata alla 15 protsendi piirimaile kippuvat töötusmäära.

Mullu langetati turismilt käibemaksu, ühtlasi on juurutatud viisavaba süsteem, tänu millele on väljastpoolt Euroopat pärit turistidel lihtsam riiki sisse saada.

Kuid ajal mil majanduskriisi eest pageb välismaale 87 000 iirlast aastas, tekitab üritus paljudes ka vastakaid tunded. Kõlavad süüdistavad hääled, nagu oleks valitsus emigrandid hüljanud.

Ryanairi sõnakas boss Michael O'Leary ristis The Gatheringu hiljuti «haaranguks» (The Grabbing), näitleja Gabriel Byrne haistab projektis «petuskeemi».

«Enamik inimesi ei hooli diasporaast s***agi, kui ainult saaks neist paar taala välja pigistada,» ropendas Byrne Iiri raadio vahendusel.

Valitsus matab The Gatheringu promomise alla kokku 5 miljonit eurot.

«Ligikaudu kolmandik ekstra külalisi tuleb Põhja-Ameerikast ning on väga julgustav, et meil on juba õnnestunud kaubelda välja 16-20 protsendiline lisa USA lennuliinide istekohtade osas,» ütles Miley.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles