Tänavu sünnib rekordarv uusi ettevõtteid

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtteid tekkis tänavu nagu seeni pärast vihma.
Ettevõtteid tekkis tänavu nagu seeni pärast vihma. Foto: Jüri Rüsülainen/Valgamaalane

Tänavu sünnib Eestis rohkem ettevõtteid kui kunagi varem ehk ca 19 000. Seda on lausa 10 000 võrra rohkem kui neli aastat tagasi.

«Suur loodud ettevõtete arv näitab, et Eesti majandusel läheb suhteliselt hästi ja inimestel on julgust alustada ettevõtlusega,» ütles Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) juhatuse liige Krõõt Kilvet. Novembri lõpu seisuga oli äriregistri andmeil Eestis tänavu asutatud 17 436 ettevõtet, mis on peaaegu sama palju kui terve eelmise aastaga.

Võrdluseks – viimase majandusbuumi ajal 2006-2007 asutati ettevõtteid tempos 12 000-13 000 aastas. Kõige agaramalt asutasid inimesed uusi ettevõtteid tänavu maikuus, kui neid loodi 2004.

Kilveti sõnul ei tule ettevõtlusaktiivsuse kasv tänavu ilmselt selle pealt, et ettevõtete asutamises oleks midagi veelgi lihtsustunud, sest OÜde asutamist puudutavad muudatused kehtisid juba eelmisel aastal ning nende mõju oli siis tuntavam. «Suur asutatud ettevõtete arv näitab, et turud on lahti, majandus üldiselt heas seisus ja inimesed teadvustavad aina enam, et ettevõtlusega tegelemine on võimalus luua iseendale töökoht,» ütles Kilvet. «Ma ei usu, et nii suur number aasta lõikes on ühekordne , aga vast väga suurt kasvu ettevõtete asutamise numbris enam tulla ei saa.»

Tõsi on see, et 5 aasta pärast on elus ehk veel vaid pooled tänastest ettevõtlusega alustamist. «Me näeme, et ellujäämisprotsent on oluliselt suurem, kohati isegi üle 80 protsendi nende ettevõtete hulgas, kes on saanud nõustamist,» ütles Kilvet. «Ehk et kui ettevõte on loodud mõttega midagi teha ja sinna on kaasatud ka teadmisi. Olen nõus, et suur osa ettevõtteid ebaõnnestub seetõttu, et napib oskusi ja teadmisi ning huvi nende kaasamise vastu võiks olla suurem.»

EAS annab aastas starditoetust umbes 400-500le ettevõttele ning suurem osa makstavatest toetustest lähevad juba tegutsevatele ettevõtetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles