Piimatööstused on piima kokkuostuhinna languse osas eri meelt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatööstus.
Piimatööstus. Foto: Priit Simson

Piimatöötlejate Valio ja Maag Piimatööstuse tegevjuhid on piima kokkuostuhinna languse jätkumise osas eri meelt, Eesti konjunktuuriinstituudi hinnangul jätkab piima hind kauplustes langemist.

Maag Piimatööstuse tegevjuht Valdis Noppel ütles BNSile, et kui keskmine toorpiima hind alanes Maag Piimatööstusele märtsis võrreldes jaanuari hinnaga seitse protsenti, siis joogipiima tööstusest väljamüügi hind langes märtsis võrreldes jaanuariga 23 protsenti.

«Täna on jätkuv trend languse suunas ja surve kaubanduse ja konkurentide poolt ei võimalda ka meil vastuvoolu ujuda,» lisas ta.

Valio Eesti tegevdirektor Kari Finska rääkis BNSile, et aasta algus on möödunud väga tugeva hinnasurve tingimustes.

«Oleme langetanud nii väljamüügihindu kui ka toorpiima kokkuostuhindu. Viimane kuu on andnud esimesi märke, et hinnalangus võiks aeglustuda,» märkis ta.

Finska sõnul on kilepiima hind poeletil viimastel nädalatel stabiliseerunud ja juustuhinnad on miinimumile pidama jäänud. «Kuigi tarbija seisukohast on madal hind ainult hea, siis piima tootjale ja töötlejale tähendab tänane hinnatase osaliselt kahjumiga kauplemist.»

«Nii toorpiima tootjatele kui ka piimatööstustele on äärmiselt oluline, et hinnalangus koduturul peatuks. Vastasel juhul on kogu piimandussektor väga suures ohus,» lisas Finska.

Konjunktuuriinstituudi põllumajandusturu uuringute sektori juhataja Pille Liivaauk ütles BNSile, et märtsi seisuga on piimatoodete hinnad kauplustes küll langenud, aga enamikes tootegruppides on langusprotsent võrreldes hüppelise hinnatõusuga veel madal.

«Piima kokkuostuhind on samas langenud buumieelsest tasemest madalamale. Seega ootame hinnalanguse jätkumist ka kauplustes,» lisas ta.

Statistikaameti andmeil langes piima kokkuostuhind Eestis tänavu veebruarikuus 2008. aasta sama kuuga võrreldes 31,8 protsenti 3585 kroonini tonni kohta. Jaanuariga võrreldes vähenes piima kokkuostuhind ligi kuus protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles